İran’da ikinci Jina Emini vakası: Metroda polisin darp ettiği Kürt kızı komada

Tahran metro istasyonunda başörtüsü takmadığı için ahlak devriyeleri tarafından darp edilip itildikten sonra komaya giren kişinin 16 yaşındaki Kürt kızı Armita Geravand olduğu belirlendi.

İran’da ikinci Jina Emini vakası: Metroda polisin darp ettiği Kürt kızı komada

Rojhılat ve İranlı aktivistler tarafından sosyal medyada yayılan bir videoda Tahran’da metroya binen genç bir kadının kısa bir süre sonra baygın bir halde ahlak polisleri tarafından metrodan çıkarıldığı görülüyor.

İddialara göre genç kadın metroya bindiği esnada başörtüsü düzgün olmadığı için itildi ve sert zemine düşerek baygınlık geçirdi.

Daha sonra görüntülerdeki kişinin Rojhılat’ın Kirmanşan nüfusuna kayıtlı 16 yaşındaki Kürt kızı Armita Geravand olduğu ve 3 gündür Tahran’daki bir hastanede komada olduğunu duyuruldu.

Resmi İran ajansı IRNA, Armita'nın ebeveynlerinin kızları hakkında açıklama yaptığı bir görüntüyü paylaştı. Armita'nın burada annesi "Bilmiyoruz, bayıldığını söylediler" dedi.

Aktivistlere göre, aile kızlarının darp edildiğini söylemese de röportaj devlet baskısı altında alındı. Buna rağmen açıklamaları Armita'nın ebeveynlerinin kızlarının bilinç kaybının nedeni konusunda kesin bir bilgiye sahip olmadığını gösteriyor.

Annesi kızının ambulansla hastaneye kaldırıldığını, babası ise taksiyle nakledildiğini iddia etti.

Öte yandan metro istasyonunun güvenlik kamerası kayıtlarının kamuoyu ile paylaşılmaması şüpheleri arttırdı.

Öte yandan Armita’ya ait olan hastane görüntüleri de sosyal medyada paylaşıldı.

Norveç merkezli Hengaw İnsan Hakları Örgütü ise güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde, Armita'nın Tahran Fajr Hastenesi Özel Bakım Ünitesindeki fotoğraflarının yayınlanmasının ardından güvenlik güçlerinin görüntüleri gönderdikleri şüphesiyle genç kadının ailesinin tüm üyelerinin cep telefonlarına el koyduğunu bildirdi.

Armita’nın tutulduğu Fajr Hastanesi’nin çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı belirtiliyor.

Pek çok aktivist ve sosyal medya kullanıcısı olayı, zorunlu başörtüsünü “uygunsuz şekilde” taktığı iddiasıyla Tahran'da ahlak polisi tarafından tutuklandıktan sonra gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kürt kızı Jina (Mahsa) Emini vakasına benzetti.

Emini komaya girdikten üç gün sonra, 16 Eylül 2022'de hayatını kaybetmiş ve bu olay İran ile Rojhılat genelinde protestolara yol açtı.