İran’da Jina Emini haberleri geçen 10’dan fazla gazeteci tutuklandı
Basın örgütleri, İran'daki protestolar hakkında ülkeden haber geçen bir düzineden fazla gazetecinin tutuklandığını bildirerek gazetecilerin derhal serbest bırakılmaları için çağrıda bulundu.
22 yaşındaki Jina Emini'nin 16 Eylül'de Tahran’da ahlak polisi tarafından darp edilerek öldürülmesinin ardından İran'da protesto gösterileri başladı.
Hükümet, ülkenin dört bir yanına yayılan gösterileri engelleyemeyince ülke çapında internet kesintilerine gitti.
Ülkedeki gazeteciler de tüm engellemelere rağmen protestolar hakkında haberler geçmeye başladı. Ancak şu ana kadar 10’dan fazla gazeteci tutuklandı.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) yaptığı açıklamada, "İran makamlarını gazetecileri derhal serbest bırakmaya ve serbest bilgi akışını yeniden sağlamaya çağırıyoruz” dedi.
New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de İranlı kaynaklara dayandırdığı açıklamasında tutuklu gazetecilerin sayısının 18 olduğunu duyurdu.
CPJ'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Şerif Mansur, “İran makamları, Jina Emini'nin ölümünü ve ardından gelen protestoları haber yaptıkları için tutuklanan tüm gazetecileri derhal serbest bırakmalıdır. İran güvenlik güçleri, bu kritik hikayeyi anlatan gazetecilere yönelik baskıcı önlemlerini bırakmalı ve kamuoyunu bilgilendirmek için hayati önem taşıyan internet erişimini yeniden sağlamalıdır” açıklamasını yaptı.
CPJ, tutuklanan gazeteciler arasında Emini'nin hastaneye kaldırıldığını bildiren ilk gazeteci olan Shargh Daily muhabiri Nilüfer Hamedi'nin de olduğunu bildirdi. Nilüfer Hamedi Perşembe günü gözaltına alınmıştı.
Hamedi'nin eşi Muhammed Hüseyin Ajorlu, eşinin tutuklanması hakkında Twitter'dan paylaştığı mesajda kendisiyle bugün kısa bir telefon görüşmesi yapmasına izin verildiğini söyledi.
Hüseyin Ajorlu, "Perşembe günü öğleden önce Enformasyon Bakanlığı ajanları evimize baskın düzenleyerek eşimi tutukladılar ve evde arama yaptıktan sonra ikimizin de cep telefonları ve dizüstü bilgisayarları dahil tüm elektronik cihazlarına el koydular" bilgisini verdi.
Nilüfer Hamedi İran'ın ünlü Evin hapishanesinde tutuluyor.
Jina Emini'nin ölümü İran'da ve uluslararası toplumda öfkeli protestolara yol açtı. Kadınlar Jina Emini'nin öldürülmesini protesto etmek için saçlarını kesip başörtülerini ateşe verdi.
1979 İslam devriminden bu yana İran'da kadınların başörtüsü takması kanunen zorunlu hale geldi.
Gösterilerde açıklanan resmi rakamlara göre 35 protestocu güvenlik güçlerinin müdahalesi nedeniyle hayatını kaybetti. Avrupa Birliği, protestoculara karşı güç kullanımını “haksız” ve “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
Jina Emini'nin babası ve görgü tanıkları, Emini'nin İran güvenlik güçlerinin gözetimindeyken bir polis aracının içinde dövüldüğünü söylüyor.