İran'dan Irak'a: Silahlı grupları silahsızlandırarak sınır dışı edin

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Bağdat ile varılan güvenlik anlaşması kapsamında Kürdistan Bölgesindeki Tahran rejimi karşıtı silahlı Kürt grupların silahsızlandırılması ve Irak topraklarından çıkarılması gerektiğini belirterek, anlaşmanın tam olarak yerine getirilmesi için bir kaç gün daha bekleyeceklerini söyledi.

İran'dan Irak'a: Silahlı grupları silahsızlandırarak sınır dışı edin

İran devlet televizyonuna göre, Bakıri, başkent Tahran'da düzenlenen askeri tören sırasında gazetecilere, İran ile Irak arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kürdistan bölgesindeki Tahran rejimi karşıtı silahlı grupların yalnızca İran sınırlarından uzaklaştırıldığını kaydeden Bakıri, şu ifadeleri kullandı:

"Anlaşma kapsamında silahlı grupların tamamen silahsızlandırılması gerekiyordu fakat 6 aylık mühletin ardından bunlar yalnızca İran sınırlarından uzaklaştırıldılar. Irak hükümetinin çabalarını takdir ediyoruz ancak anlaşmanın tamamı hayata geçirilmeli ve silahlı ve ayrılıkçı güçler silahsızlandırılıp Irak'ın tamamından sınır dışı edilmelidir." 

Bakıri, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin, kendilerine "anlaşmayı tam olarak yerine getirmesi için Irak'a bir kaç gün daha süre tanınması gerektiğini ve sonra karar vereceklerini" ilettiğini aktardı.

İran, mart ayında Bağdat ile imzalanan güvenlik anlaşması uyarınca Kürdistn bölgesindeki faaliyet gösteren İKDP, Komele, PAK ve PJAK'ın da aralarında olduğu örgütlerin 19 Eylül'e kadar Bağdat yönetimi tarafından belirlenen kamplara taşınmasını ve silahsızlandırılmasını istiyordu.

Irak yönetimi, 19 Eylül'de İran rejimi karşıtı Kürt grupların silahsızlandırılarak, sınırdan uzak bölgeye yerleştirildiğini duyurmuştu. İran ise Bağdat hükümetinin anlaşmanın bazı hükümlerini yerine getirdiğini açıklamıştı.

Tahran, söz konusu anlaşmanın uygulanmaması durumunda daha önce Kürdistan bölgesine düzenlediği saldırılara yeniden başlayacağı tehdidinde bulunmuştu.

AA