İran’dan Jina Emini protestocularına ‘af’ kararı

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, “İslam Devrimi”nin 44’üncü yıl dönümü münasebetiyle geniş kapsamlı bir af çıkardı. Af kapsamında Jina Emini gösterilerine katılan protestocular da bulunuyor.

İran’dan Jina Emini protestocularına ‘af’ kararı

Mehr Haber Ajansı’nın haberine göre, din lideri Ayetullah Ali Hamaney, son olaylarla ilgili önemli sayıda sanık ve hükümlünün affını ve cezalarının azaltılmasını kabul etti.

Ayrıca, göstericiler dışındaki diğer hükümlülerin bir kısmının da cezalarının azaltılacağına veya bunların “af” kapsamında olacağı da belirtildi.

Haberde, Jina Emini gösterilerine katılan gençlerin “düşman” tarafından kandırıldığı ve bunların “pişman” olduğu iddia edildi.

Ajans, Hamaney’in ayrıca İmam Cafer Sadık'ın doğum günü münasebetiyle de askeri ve muhtelif sivil mahkemelerde yargılanan 1862 kişinin af kapsamına alınmasına veya cezalarının hafifletilmesine karar verdiği aktarıldı.

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra darbedilen 22 yaşındaki Kürt kadın Jina (Mahsa) Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirmişti.

Emini'nin hayatını kaybetmesi üzerine memleketi Seqiz’da 17 Eylül 2022'de başlayan gösteriler, İran ve Rojhılat geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü.

İran ve Rojhılat genelinde aylar süren gösterilerde 10 binden fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), 9 Ocak'ta yayımladığı raporda, Emini'nin ölümü sonrasında başlayan gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 481 protestocunun öldüğünü aktarmıştı. /Rudaw