İran'ın Erbil Konsolosluğu’ndan Rojhılatlı Kürt örgütler hakkında açıklama: Süre uzatılmayacak

İran'ın Erbil Başkonsolosluğu Ofis Müdürü Seyyid Haşimi, Tahran ile Bağdat arasında imzalanan anlaşmanın 19 Eylül itibariyle uygulanması konusunda ısrarlı olduklarını, sürenin uzatılmayacağını söyledi.

İran'ın Erbil Konsolosluğu’ndan Rojhılatlı Kürt örgütler hakkında açıklama: Süre uzatılmayacak
İran ile Irak, 19 Mart’ta Kürdistan Bölgesi’ndeki Doğu Kürdistanlı (Rojhılat) Kürt partilerin silahsızlandırılması ve üstlerinin başka yere nakledilmesi konusunda bir anlaşma imzalamıştı. 
 
İran Dışişleri Bakanlığı daha önce anlaşmanın uygulanması konusunda belirlenen sürenin 19 Eylül 2023 tarihinde sona erdiğini hatırlatarak bu süreyi hiçbir şekilde uzatmayacaklarını ve konuyu Irak hükümeti ile Birleşmiş Milletler’e ayrıca ilettiklerini açıklamıştı.
 
İran’ın Erbil Başkonsolosu Nasrullah Reşnudi’nin Ofis Müdürü Seyyid Haşimi Rudaw'a yaptığı açıklamada, “Bazı Kürt medyasında grupların silahsızlandırılmasına ilişkin İran ile Irak arasında güvenlik anlaşmasında yer alan süresinin uzatıldığı yönünde haberler yer alıyor. Bu raporun asılsız ve gerçek dışı olduğunu beyan ederiz. İran İslam Cumhuriyeti anlaşmanın zamanında uygulanması konusunda ısrarcıdır. 19 Eylül 2023 son tarihtir” dedi.
 
İran'ın Rojhılatlı Kürt partilerin "silahsızlandırılması” için tanıdığı sürenin bitmesine üç gün kaldı.
 
Rûdaw'ın edindiği bilgilere göre, Kürt partilerin genel merkezleri 13 Eylül'de boşaltıldı ve Erbil’in Soran ilçesine bağlı Sidekan Kasabası ve Zin Boğazı bölgesindeki kamp yerleri Irak Sınır Muhafızları’na devredildi.
 
Rûdaw’a konuşan İran Kürdistan Demokrat Partisi’nden (KDP-İ) üst düzey bir yetkili, “Sınır bölgelerinde herhangi bir askeri gücümüz kalmadı, çekildiler. Sınır bölgelerinden çok çok uzaklaştılar” dedi.  
 
Irak ile İran, 19 Mart’ta Bağdat’ta düzenlenen toplantıda iki ülke arasındaki sınır güvenliğini de kapsayan güvenlik anlaşması imzaladı.
 
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani arasında imzalanan anlaşma önemli ölçüde Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı Kürt parti ve örgütlere karşı yapılmıştı.
 
Öte yandan Irak medyası Şafaq News'te yer verilen habere göre Irak sınır muhafız birliklerinin Sidekan bölgesinde çekilen Kürt muhalif güçlerin yerine konuşlandırıldığı ileri sürüldü.