IŞİD aşklarını bitiremedi: Ezidi çift 9 yıl sonra ikinci kez evlendi

IŞİD’in Şengal’e saldırısıyla yuvaları yıkılan genç çift, 9 yıllık ayrılığın ardından ikinci kez evlendi.

IŞİD aşklarını bitiremedi: Ezidi çift 9 yıl sonra ikinci kez evlendi

IŞİD’in Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın bazı bölgelerini ele geçirerek, gerçekleştirdiği saldırılar, katliamlar, kaçırmalar ve yol açtığı göçler ardında çok sayıda acı hikayeler bıraktı.

Bu hikayeler bir tanesi de evlendikten bir ay sonra yuvaları dağılan Dexil Hasna ve Samiya Sımo’nun hikayesi. IŞİD 2014’de Şengal’e saldırdığında Dexil ve Samiya henüz bir aylık evliydiler. Yuvalarını henüz yeni kurmuş olan çiftin yuvası, IŞİD üyelerinin Samiya’nın da aralarında yer aldığı çok sayıda Ezidi kadın, çocuk ve erkeği kaçırmasıyla dağılmıştı. Semiya’dan 9 yıldır haber alınamıyordu.

9 yıl aradan sonra Kürdistan Bölgesi hükümetinin girişimiyle Samiya ile birlikte 5 Ezidi Kürt kadın bu ayın başında IŞİD esaretinden kurtarıldı.

Dexil ve Samiya 9 yıllık hasretin ardından Duhok’ta görkemli bir düğünle yeniden hayatlarını birleştirerek, ikinci kez birbirlerine sadakat yemini ettiler.

Genç çiftin , birbirlerinin isimlerini ellerine dövme olarak kazımaları da dikkatten kaçmadı.  

Gelin ve damat, düğün salonun kapısında beyaz güvercin uçurdular. Düğüne çok sayıda davetli katılarak, çiftin mutluluğuna ortak oldu. Kürtçe klamlar eşliğinde halaylar çekildi.

Rûdaw’a konuşan beyaz gelin içerisindeki Samiya Sımo sevincini şu sözlerle dile getirdi:

“Hiç inanamıyorum burada olduğuma. Hala bir rüyada gibiyim. Çok mutluyum.”

Damat Dexil ise “Yeniden kaderim oldu. Her zaman onun döneceği günü bekledim. Çok sevinçliyim” dedi.

Gelin ve damadın akrabaları da düğündeki yerlerini aldı. Damadın annesi oğlunun 9 yıldır eşinin dönmesini beklediğini belirterek, “Bugün çok güzel bir gün. Çok mutluyum. Dexil ve Samiya birbirlerini çok seviyorlardı. Oğlum yıllardır eşinin yolunu gözledi” şeklinde duygularını ifade etti.

Samiya’nın erkek kardeşi “Kız kardeşime yeniden bir düğün yapacağımız hiç aklıma gelmezdi. Şu an çok mutluyum" dedi.

Samiya ile birlikte bu ayın başında IŞİD’den kurtarılan 5 Ezidi kadını da düğüne katılanlar arasındaydılar.

Ne olmuştu? 

Nobel Barış Ödülü sahibi, Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Ezidi aktivist Nadia Murad, geçtiğimiz günlerde IŞİD tarafından Şengal’de kaçırılan 6 Ezidi Kürt kadının kurtarıldıklarını duyurmuş, çabalarından ötürü Başkan Neçirvan Barzani’ye teşekkür etmişti.

Yaklaşık 9 yıl sonra özgürlüğe kavuşan Ezidi kadınlar, Dohuk kentindeki Azadi Panorama parkında düzenlenen törenle bölge yetkilileri ve aileleri tarafından karşılandı.

Esaretten kurtulan kadınların yakınlarıyla buluşması esnasında duygu dolu anlar yaşandı.

9 yıl sonra ailesine kavuşan Sabrin Elyas, “Çok mutlu ve rahatım. Allah’a şükürler olsun ki ailem ve arkadaşlarımla yeniden bir araya geldim. Bugün hayatımın en mutlu günü" dedi.

IŞİD zulmünden kurtarılan Samiye Simo ise eşi Dexil Hasna tarafından mutluluk gözyaşları ile karşılandı. 

IŞİD 2014’de Şengal’e saldırdığında 6 bin 417 Ezidi kadın, çocuk ve erkeği kaçırarak, kimini Suriye ve Irak’ın farklı bölgelerine kimini ise farklı ülkelere götürdü. Bugüne kadar kaçırılanlardan 3 bin 568’i kurtarıldı. Geri kalanların ise akıbeti hala bilinmiyor.