IŞİD, Yenilgiden Sonra Daha Da Tehlikeli Olacak

Suriye ve Irak'ta IŞİD'in yenilmesine kesin gözüyle bakılırken; yenilgi sonrası savaş ve ideolojik eğitim almış militanların ne olacağı sorusu dünya ülkelerini kaygılandırıyor.

IŞİD, Yenilgiden Sonra Daha Da Tehlikeli Olacak

IŞİD yenilgisinden sonra örgüt bünyesinde savaşmış ve ideolojik eğitim almış militanların ülkelerine dönmelerinden sonra yaşanabilecek olası bireysel terörist eylemlerden çekiniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) terörle mücadele sorumlusu Jean-Paul Laborde, Avrupa’nın ”tehlikeli” IŞİD militanlarının geri dönmesi durumuyla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Avrupa ülkelerinin Suriye ve Irak’ta yenilgiye uğrayan IŞİD militanlarıyla karşı karşıya kalacağını, bu sefer dönecek olan militanların savaşa zorlandıkları için öncekilerden daha tehlikeli olduğunu ifade eden Laborde birçok Avrupa ülkesinde çatışma bölgelerinden dönen militan oranlarının geçtiğimiz yıla göre arttığını söyledi.

IŞİD için savaşmış ve ülkelerine geri dönecek militanlar ile ilgili aldıkları ideolojik ve silahı eğitim ile savaş sahasında edindikleri tecrübelerden dolayı ortalama cihatçılardan daha tehlikeli olarak nitelendiren Laborde, Batı Avrupa’daki tehdit seviyeleri, son 2 yılda onlarca kişinin ölümüne neden olan saldırılar da hesaba katılarak birçok ülkenin sınırlarını koruma yeteneğinden endişe duyması gerektiğini söyledi.