IŞİD'in elinden kurtulanlar için Başbakan Barzani talimat verdi!

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur ​​Barzani'nin talimatıyla, Eğitim Bakanlığı terör örgütü IŞİD'in elinden kurtulan ve eğitimlerine devam etmek isteyen öğrencilere olanaklar sağlıyor.

IŞİD'in elinden kurtulanlar için Başbakan Barzani talimat verdi!

Kürdistan Bölgesi Eğitim Bakanı Alan Heme Said, bugün (18 Temmuz 2024) düzenlenen basın toplantısında, Başbakan ​​Barzani'nin  IŞİD'in elinden kurtulan öğrencilerin eğitim sürecine döndürülmesi yönündeki kararı hakkında bilgi verdi.

Mesrur ​​Barzani'nin kararı ışığında Eğitim Bakanlığının,  IŞİD'in elinden kurtulanların eğitimlerine devam edebilmeleri için tüm olanakları sağlayacağını söyleyen Bakan Alan Heme Said, "Karar bağlamında, bağımsız idareler ve il eğitim genel müdürlüklerince ilgili komiteler oluşturulacak. Öğrenciler yaş şartından muaf tutuluyor. Dokuzuncu sınıfı bitirdikten sonra  IŞİD'in eline geçenler istedikleri devlet enstitüsünde eğitim alabiliyor. Kurtulanlar listesinde kayıtlı olan ve 9. sınıftan mezun olanlar, herhangi bir özel enstitüde ücretsiz eğitim alma hakkına sahip." dedi.

Kararnamenin bugün itibarıyla yürürlüğe gireceği ve 2024-2025 akademik yılı için geçerli olacağını belirten Bakan Said, " IŞİD'in elinden kurtulanlar için ne yaparsak azdır." ifadesini kullandı.

3 Ağustos 2014’te başlayan saldırılarda kadın ve çocukların da içinde olduğu binlerce Ezidi Kürt hayatını kaybederken, binlerce kişi de  IŞİD tarafından kaçırıldı.

Kaçırılan yüzlerce insan köle pazarlarında satıldı, binlercesinin akıbeti hala bilinmiyor.

 IŞİD saldırılarının ardından Şengal ve çevresinde onlarca toplu mezar da bulundu.

Katliamda 5 binden fazla Ezidi Kürt öldürüldü, toplu mezarlara gömüldü, binlercesi de kaçırıldı. 2 bin 745 çocuk anne babasız kaldı.

Yaklaşık 250 bin Ezidi Kürt evlerinden oldu. 135 bin 860 Ezidi Kürdistan Bölgesi’ne sığındı. 189 bin 337 kişi de Kürdistan Bölgesi’nden koparılan bölgelere, 100 bin kişi de farklı ülkelere göç etti.

Şengal'in  IŞİD'ten kurtarılmasından bu yana bu yılın mayıs ayına kadar yaklaşık 183 bin mülteci güvenlik, hizmet ve geçim sıkıntısı nedeniyle evlerine dönemedi.

Kürdistan Parlamentosu, 3 Ağustos tarihini Ezidi Soykırımı Günü olarak kabul etti. (K24)