' İslam medyası' konulu konferansta Kürdistan tartışması

' İslam medyası' konulu konferansta Kürdistan tartışması

İran’ın Meşhed kentinde düzenlenen ‘İslam medyası’ konulu konferansa katılan Kürt temsilciler ile Iraklı Şii katılımcılar arasında tartışma yaşandı.

9’uncu İslami Televizyon ve Radyo Birliği Konferansının ikinci gününde ‘ABD ve İsrail’in Ortadoğu’ya müdahalesi ve Güney Kürdistan referandumu’ konulu bir panel düzenlendi.

Konferansa katılan İslami Birlik Partisi (Komel) ve Kürdistan İslami Birlik (Yekgirtu) temsilcileri ile Iraklı Şii katılımcılar arasında Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak bağımsızlık referandumu konusunda tartışma yaşandı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Yekgirtu Medya Heyeti üyelerinden Dr. Hogir Xerîb, şunları söyledi:

Referandum Amerika ve İsrail'in Ortadoğu'ya müdahalesi

“Maalesef Arap ve özellikle Iraklı Şii medya temsilcilerinden bir grup, Güney Kürdistan’ın referandum kararını, Amerika ve İsrail’in Ortadoğu’ya müdahale planın bir parçası olarak değerlendirdi. Bazıları referandumu çok şovenist bir tarzda tanımladı.

Biz de sert bir şekilde değerlendirmelere yanıt verdik. Bu, halkımızın meşru ve yasal hakkıdır. Tüm diğer halklar gibi, Kürtlerin de kendi kaderini tayin etme hakkı vardır .”

Kürdistan'ın bağımsızlığı İslamla çelişik değildir

Dr. Hogir Xerîp sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kongreye katılan bir grup katılımcı ise, Kürdistan referandumunun İslam toplumunu parçaladığını ve İslam’a karşı olduğunu savundu. Bu görüşe karşı biz de ‘Kendi kaderini belirlemek ne İslam’ın kutsalllarına karşıdır ne de İslam inancı ile çelişiktir’ şeklinde karşı çıktık.

İslam bakış açısıyla bakarsak, Kürtler uzun bir süredir bir zulüm altında ve haklarından mahrum bırakılmıştır. Kürtler İslam tarihine ve Müslüman alemine büyük hizmetler yapmıştır. Bu yüzden Kürtlerin de bağımsız ve ayrı bir siyasi oluşuma gitme hakkı bulunmaktadır.’’