İsmail Saymaz: TİP'in isteği HDP'de rahatsızlık yarattı; ittifak bozulabilir

HDP’nin liderlik ettiği Emek ve Özgürlük İttifakı’nın içinde yer alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) en az 41 ilde amblemleri ve adaylarıyla seçime girmek istiyor. Bu konuda TİP ve EMEP’ten yapılan açıklamalar HDP tabanında rahatsızlık yarattı.

İsmail Saymaz: TİP'in isteği HDP'de rahatsızlık yarattı; ittifak bozulabilir

Gazeteci İsmail Saymaz da bu konuyu bugünkü köşesinde yazdı. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in HDP’yi kastederek “İstanbul’da yarışabiliriz” sözlerinin iki parti tabanını tartışmaya sürüklediğini belirten Saymaz, "Haliyle bu kriz HDP MYK’sının başat gündemiydi" dedi.

Saymaz, yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Dünkü toplantıda Emek ve Özgürlük İttifakı'nın tek çatı altında ve tek listede seçime katılması kararlaştırıldı. TİP ve Emek Partisi ile müzakere ve istişarede bulunmaları için eşbaşkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’a yetki verildi.

HDP ‘müzakere’ ifadesini kullansa da bu esasen ikna girişimi. Haliyle eşbaşkanlar bugünkü Emek ve Özgürlük İttifakı toplantısında, iki sosyalist partiyi iknaya uğraşacak.

Peki, TİP ve EMEP “Evet” der mi?

TİP açısından zor görünüyor.

Hatta imkansız.

TİP’in B planı

En az 41 şehirde kendi amblem ve adaylarıyla seçime katılma istekleri HDP tarafından geri çevrilirse TİP, ittifaktan ayrılabilir. O durumda TİP, liderleri Erkan Baş ile milletvekilleri Sera Kadıgil, Ahmet Şık ve Barış Atay’ı bağımsız aday göstermeyi düşünüyor.

Hazine yardımından yararlanamayacak

HDP ayrıca Yeşil ve Sol Parti çatısı altında seçime gitme kararı aldı. HDP’nin bileşenleri arasında yer alan Yeşil ve Sol Parti, kapatma davası açıldıktan sonra bir seçenek olarak değerlendirildi. HDP’lilerin desteğiyle örgütlenen Yeşil ve Sol Parti, seçime girme yeterliliğine kavuştu.

Ancak Yeşil ve Sol Parti kararının ilan edilmesi için bir sonraki MYK’ya kadar beklenecek. Bu süre içerisinde, kapatma davasında savunmaların seçim sonrasına bırakılması talebine Anayasa Mahkemesi tarafından bir yanıt verilip verilemeyeceğine bakılacak. Seçim sonrasına bırakılırsa HDP, bırakılmazsa Yeşil ve Sol Parti’yle devam edilecek. İkinci ihtimalde Hazine yardımından yararlanılamayacak.”