İsrail basını: Kürtler, İsrail'in ABD'yi bağımsızlık konusunda dürtmesini bekliyorlar

İsrail basını: Kürtler, İsrail'in ABD'yi bağımsızlık konusunda dürtmesini bekliyorlar

İsrail İşçi Partisi tarafından 2014 yılında kurulan merkez sol ittifakı temsil eden Siyonist Birliği Başkanı Ksenia Svetlova, Kürdistan Bölgesinden bir heyetin, Kürdistan'ın bağımsızlığını desteklemelerini talep etmek ve ABD'ye de mesaj göndermek üzere İsrail'e geldiğini açıkladı.

Knesset (İsrail Parlamentosu)'in, İsrail ile Kürt halkı arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik bir toplantısına başkanlık eden Svetlova, Kürt heyetin, Washington'ın bağımsızlığı desteklemesi için Orşelim'in (Kudüs) yardımını istediklerini söyledi.

Svetlova "İsrail'in güçlü bir lobisi olduğunu ve yardımcı olmamız halinde mutlu olacaklar." dedi.

Ancak, ABD'nin şu anki pozisyonunun, Musul'un IŞİD'ten kurtarıldığı bir dönemde Irak'ın bütünlüğünden ve 'ortalığın karıştırılmamasından' yana olduğunu ekledi. 

İran tehlikesi

Başbakanlık Ofisinde bakan yardımcısı olan Michael Oren, referanduma destek vermeye ek olarak, Netanyahu'nun sözlerinin (Kürt devletinin kurulması gerektiği), Orşelim'deki, İran'ın bölgede ve Irak'ta artan nüfuzuna karşı bir Kürt devletinin bunun önüne geçeceği şeklindeki farkındalığın bir sonucu olduğunu belirtti. Oren, "Irak Kürtleri belirgin bir şekilde İran yanlısı değiller" dedi.

Kürtler, en az Filistinliler kadar bağımsızlığı hak ediyorlar

Oren ayrıca, "onlarca yıldır Filistin'in kaderini tayin hakkı tartışılıyor ve Filistin ne iki devletli ne de tek devletli bir çözüme yanaşıyor. İnsanlar şimdi, en az Filistinliler kadar kaderlerini tayin etmeyi hak eden bir halka kulak vermenin tam zamanı olduğunu düşünüyorlar." dedi.

Svetlova, Kürdistan'In bağımsızlığının iyi olacağından yüzde yüz emin olduğunu çünkü Orta Doğu'da bir partnere ihtiyaçları olduğunu söyleyerke şöyle devam etti:

"Irak Kürtleri kadar iyi partner olacak ya da İsrail'in kazanımlarına saygı gösterecek başka bir halk yok." dedi.

Svetlova, Türkiye ve İran'ın bu konudaki tepkilerini, ve İsrail'e daha az sempati duyan rakip Kürt gruplarını düşününce aslında Kürt bağımsızlığından yana tavır olmanın karmaşık bir durum olduğunu, ancak İsrail'in yine de bir tavır alması gerektiğini dile getirdi.

Svetlova sözlerinin devamında: "1948 yılında elde edebileceğimiz her tür yardıma ihtiyaç duyan bir ülke olarak, ahlaki açıdan onları desteklememiz gerektiğini düşünüyorum." dedi.