İsrail, Osmanlı'ya karşı savaşan casus ağını diriltiyor

New York Times'a göre şu ana kadar en az 13 Hamas yetkilisi öldürüldü

İsrail, Osmanlı'ya karşı savaşan casus ağını diriltiyor

İsrail dış istihbarat servisi Mossad ve iç istihbarat servisi Şin Bet'in, 7 Ekim'deki saldırılara öncülük eden Hamas komando birliklerini yakalamak için yeni bir operasyon birimi oluşturduğu iddia edildi.

Operasyon birimine, I. Dünya Savaşı sırasında Filistin'de Osmanlı İmparatorluğu'na karşı verilen savaşta Britanyalılara destek olan Yahudi casus ağı Nili'nin isminin verildiği bildirildi.

Mossad ve Şin Bet bünyesinde oluşturulan yeni operasyon biriminin, 1400 İsraillinin öldüğü saldırılara öncülük eden Hamas özel kuvvet askerlerinin oluşturduğu Nukbha isimli komando birliğinin peşine düşeceği aktarıldı.

İsrail ordusu geçen hafta düzenlenen hava saldırılarında Nukhba'nın Han Yunus tabur komutanı Bilal el-Kedra ve bölük komutanı Ali Kadhi'nin öldürüldüğünü açıklamıştı.

İsrail güçleri çarşamba günü 10 Hamas komandosunun daha öldürüldüğünü öne sürmüştü. 

Tel Aviv'in arananlar listesinin başındaysa, Hamas askeri güçlerinin lideri Muhammed Deif ve örgütün Gazze'deki siyasi lideri Yahya Sinvar yer alıyor.

New York Times: En az 13 Hamas yetkilisi öldürüldü

ABD merkezli New York Times gazetesi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar en az 13 Hamas yetkilisinin bulunduğunu yazdı.

İsrail ordusu ve Hamas'tan yapılan açıklamaları derleyen gazete öldürülen isimler arasında örgütün siyasi bürosunun üst düzey iki ismi Zekeriya Muammer ve Cevad Ebu Şamala'nın da olduğunu aktardı.

Ebu Şamala, İsrail tarafından Hamas yönetiminin maliye bakanı olarak tanımlanıyordu. Zekariya Muammer ise örgütün iç ilişkiler biriminin şefliğini yürütüyordu.

İsrail ordusu ayrıca, Gazze'deki hava sistemlerinin komutanlığını yürüten Merad Ebu Merad'ın da bir hava saldırısında öldürüldüğünü öne sürdü. Ancak Hamas'tan bu iddiayı doğrulayan bir açıklama gelmedi.

Hamas'ın ölümünü duyurduğu tek askeri yetkiliyse, Kassam Tugayları'nın üst düzey komutanı Ayman Nofal oldu. Nofal, 17 Ekim'de Bureyc mülteci kampına gerçekleştirilen hava saldırısında hayatını kaybetti.

Hamas'tan yapılan açıklamada Nofal'ın birinci ve ikinci intifadada da komutanlık yaptığı belirtildi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları

İsrail, 7 Ekim'de başlatılan Aksa Tufanı operasyonuna Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 2 bin 55'i çocuk, 1119'u kadın, 217'si yaşlı olmak üzere 5 bin 87 kişi ölürken, yaralı sayısı da 15 bin 273'e yükseldi.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 kişinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

 

Independent Türkçe