İsrail'den Gazze'ye gece boyu ağır bombardıman

İsrail savaş uçakları ve topçularının gece boyu Gazze'nin tüm bölgelerini bombalaması sonucu çok sayıda kişinin öldüğü bildirildi.

İsrail'den Gazze'ye gece boyu ağır bombardıman

Filistin haber ajansı WAFA'nın Gazze'deki muhabirlerinin aktardığı bilgilere göre, Gazze'nin orta kesimlerindeki Zevayde bölgesindeki Tıp Merkezi Hizmetleri yakınındaki bir evin hedef alınması sonucu çoğunluğu kadın ve çocuk hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi.

Mısır sınırına yakın Rafah kentinde Ebu Şemmale ailesinin evine düzenlenen saldırıda da 18 kişi yaşamını yitirdi.

Rafah kentindeki Batı Mülteci Kampı bölgesinde ikamet eden Hicazi ailesinin evini hedef alan İsrail uçaklarından atılan bombalar 9 Filistinlinin ölümüne, birçoğunun da yaralanmasına sebep oldu.

Gazze'nin kuzeyindeki bir evin bombalanması sonucu biri 6 yaşında çocuk olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi de yaralandı. Bombardıman sebebiyle yıkılan evin enkazı altında kalanların olduğu ifade edildi.

Gazze'nin orta kesimlerindeki Zeytun Mahallesi'ndeki Ebu Seriyye ailesinin evinin bombalanması sonucu 7 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralandı.

İsrail savaş uçakları ayrıca, kentin kuzeybatı kesimlerindeki Atatra, Beyt Lahye ve Beyt Hanun bölgelerini yoğun bombardımana tuttu.

Mısır sınırına yakın Rafah'ın doğusu, Han Yunus, el-Beric bölgeleri de topçu atışlarıyla vuruldu.

İsrail ordusu: 300 hedef vuruldu

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, son 24 saatte Gazze genelinde yaklaşık 300 yerin vurulduğu belirtildi.

Hedef alınan yerler arasında, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ait tanksavar füzeleri ve roketlerin atıldığı noktalar gibi “askeri noktaların” olduğu ifade edildi.

Açıklamada, bölgede bulunan kara güçlerinin Kassam Tugayları mensuplarıyla çatışmalara girdiği de kaydedildi.

Ölü sayısı 8 bin 306’ya yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra dün yaptığı açıklamada İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısının son 24 saatte 301 artarak 8 bin 306'ya yükseldiğini belirtti.

Kudra, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısının 3 bin 457'si çocuk, 2 bin 136'sı kadın olmak üzere 8 bin 306'ya, yaralananların sayısının ise 21 bin 48'e yükseldiğini söyledi.

İsrail saldırıları nedeniyle 25 hastanenin hizmet dışı kaldığını, 25 ambulansın da hedef alındığını kaydeden Kudra, İsrail'in hasta ve yaralıları kurtarma görevini yerine getirememesi için ambulansları kasıtlı şekilde hedef aldığını, yardım hareketliliğini felce uğrattığını vurguladı.

Beyaz Saray: Ateşkes ilanı şu an için doğru değil

Beyaz Saray, İsrail ile Hamas arasındaki savaşta bir ateşkesin "şu an için doğru olmayacağını" ve Hamas'ın "bundan tek kazançlı çıkan taraf olacağını" açıkladı.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby ayrıca, Amerikan yönetiminin daha fazla insani yardımın bölgeye ulaşmasına izin vermekten yana olduklarını söyledi.

Kirby, "Gazze'yi güney yoluyla terk etmek isteyen insanların tahliyesine yardımcı olmak için de geçici konaklamalardan" yana olduğunu sözlerine ekledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bugünkü açıklamasında "Hamas ile savaşta ateşkes olmayacağını" söylemişti.

BM: Gazze'deki mevcut yardım sistemi "başarısızlığa mahkum"

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Başkanı, Refah sınır kapısı üzerinden Gazze Şeridi'ne yapılan mevcut yardım sisteminin "başarısızlığa mahkum" olduğu uyarısında bulunarak İsrail tarafından "toplu cezalandırma" uygulandığını açıkladı.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, "Açık olalım: Refah üzerinden geçişine izin verilen bir avuç konvoy, Gazze'de sıkışıp kalmış 2 milyondan fazla insanın ihtiyaçlarıyla kıyaslandığında hiçbir şey" diyerek Güvenlik Konseyi üyelerini yardıma çağırdı ve "acil insani ateşkes" talebinde bulundu.

Putin: Orta Doğu'da yaşanan kaosun sorumlusu ABD'dir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Yüz binlerce masum insanın ayrım gözetmeksizin öldürüldüğü Gazze Şeridi'nde yaşanan korkunç olayların hiçbir haklı gerekçesi olamaz." dedi.

Putin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında üç haftayı aşkın süredir devam eden ve binlerce kişinin ölümüne neden olan savaşın ardından yaşanan "ölümcül kaosun" sorumlusunun ABD olduğunu söyledi.

Putin, "Orta Doğu ve dünyanın diğer bölgelerindeki halkların trajedisinin arkasında aslında kimin olduğunu açıkça anlamalıyız (...) Küresel istikrarsızlığın başlıca yararlanıcıları ABD'nin mevcut yönetici elitleri ve onların uydularıdır" suçlamasında bulundu.

Netanyahu: Hamas ile savaşta ateşkes olmayacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası alanda artan çağrılara karşın Hamas ile savaşta ateşkes olmayacağını söyledi.

Netanyahu, "uluslararası toplum rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunmalı" söyledi.

Pazartesi günü yaptığı açıklamada Netanyahu, herhangi bir ateşkesin "Hamas'a teslim olmak" anlamına geleceğini söyledi.