İsrail'in dikkat çeken Türkiye uyarısı: Tehlikeli, gitmeyin

İsrailli güvenlik otoriteleri, Türkiye'yi seyahat konusunda 'tehlikeli' ülkeler kategorisine ekledi. Yapılan uyarıda, "İsrail ve Yahudi sembollerini sergilemekten kaçının" denildi.

İsrail'in dikkat çeken Türkiye uyarısı: Tehlikeli, gitmeyin
İsrail’deki güvenlik otoriteleri Batı Avrupa dahil 80 ülkeye seyahat uyarısında bulundu. Yayınlanan uyarı haritasında Türkiye kırmızı renkle gösterildi.
 
İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından paylaşılan seyahat uyarısı haritasında sarı ikinci seviye uyarıyı, turuncu üçüncü seviye uyarı, kırmızı ise en tehlikeli seviyeyi simgeliyor.
 
Açıklamada “Orta Doğu ülkelerinin yanı sıra İran sınırındaki ülkeler ve Asya'daki bazı Müslüman ülkeler için seyahat ertelenmeli” denildi.
 
Gazze’ye saldırılar sonucunda 80 ülkede İsraillilere yönelik tehdit düzeyi arttığı ileri sürüldü.
 
Açıklamada, “Gitmeyin diyemeyiz” denilirken, “İsraillilerin nereye gittiklerini hesap etmeleri gerektiğini söylüyoruz” ifadelerine yer verildi. Seyahat edenlerin, “benzeri görülmemiş düzeyde potansiyel şiddetin varlığını” dikkate alması gerektiği savunuldu.
 
Söz konusu listede İngiltere ve Avustralya'nın yanı sıra Almanya, Fransa, İsveç, Hollanda gibi 17 ülke yer aldı. Güney Afrika, Eritre, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkeler 'Seviye 3'te yer alıyor. Bu kategori, "yalnızca zorunlu seyahatlerin dikkate alınmasını" tavsiye ediyor.
 
İsraillilerin gösterilerden ve protestolardan uzak durması gerektiği belirtilen açıklamada şunlar aktarıldı: “Seyahat edenler, ülke dışına çıktıklarında İsrail ve Yahudi sembollerini sergilemekten, İsrailli ve Yahudi yetkililerin bulunduğu büyük toplantılardan kaçınmalı.”