İsveçli parlamenterden Kürdistan'ın bağımsızlığına destek

İsveçli parlamenterden Kürdistan'ın bağımsızlığına destek

Kürt dostu, İsveç Liberal Halk Partisi Milletvekili Fredrik Malm, Kürdistan’ın bağımsızlığını sonuna kadar desteklediklerini ve İsveç’in Peşmergeye askeri destek vermesi gerektiğini söyledi.

Partisinin, son kongresinde Kürdistan’daki referandum ve Kürdistan’ın bağımsızlığının desteklenmesi kararı verdiğini belirten Malm, “Kürdistan halkı, referandum aracılığıyla meşru hakkı olan bağımsızlığa evet derse, biz bu meşru hakkın arkasında olacağız.” dedi.

İsveç’in de devlet olarak bunu desteklemesi gerektiğini vurgulayan Malm, Kürdistan’ın bağımsızlığını elde etmesi durumunda İsveç’in buna saygı göstermesini beklediklerini söyledi.

Kendisinin sonuna kadar Kürdistan halkının vereceği kararın arkasında olduğunu belirten Fredrik Malm, Kürdistan’ın uzun süreden beri Irak’a bağlı olduğunu ama gerçekte Irak’tan farklı olduğunu söyledi.

"Ortadoğu demokrasisi için Kürt bağımsızlığı gerekli"

Kürtlerin dünyanın en büyük devletsiz halkı olduğu ve son yüz yıllık tarihsel süreç içerisinde parçalanarak birçok kez zulüm ve ihanete uğradıklarının altını çizen Malm, şunları söyledi:

“Eğer Ortadoğu’da demokrasi ve güvenliğin yapısal olarak tesis edilmesi isteniyorsa, Kürdistan’ın bağımsızlığını elde etmesi gerekiyor. Ortadoğu’da kurulacak bağımsız bir Kürt devletinin, hem ekonomik hem de siyasi açıdan İsveç başta olmak üzere tüm Avrupa’nın iyi bir dostu olacaktır.”

"İsveç, Peşmergeye silah desteği vermeli"

Peşmerge’nin DAİŞ terörüne karşı verdiği mücadelenin kahramanca olduğunu vurgulayan Fredrik Malm, Peşmergeye destek için ise İsveç devletine şu öneride bulundu:

“Kürtler, DAİŞ terörüne karşı savaşta binlerce evladını kurban verdi. Bütün dünyanın bundan dolayı Kürtlere saygı göstermesi ve Kürtleri desteklemesi gerekiyor. Çünkü bu savaş, sadece Kürtlerin savaşı değil tüm dünyanın savaşıydı. Avrupa’nın büyük kentlerindeki saldırılar biliniyor. İsveç hükümeti danışmanlık ve benzeri konularda Peşmerge güçlerine destekte bulundu ama bunlar yeterli değil. Peşmergenin Ezidileri katliamdan geçiren teröristlere karşı daha etkili mücadele yürütebilmesi için İsveç’in Kürdistan’a silah ve mühimmat desteğinde de bulunması gerekiyor.”