İsviçre'de Kürt bir aile zorla sınır dışı edilmek isteniyor

İsviçre hükümeti mültecilere yönelik yeni bir uygulama başlattı.

İsviçre'de Kürt bir aile zorla sınır dışı edilmek isteniyor
İsviçre hükümeti mültecilere yönelik yeni bir uygulama başlattı.

Güney Afrika üzerinden Zürih Havaalanına giriş yapmak isteyen ve aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu Kürt mülteciler yaklaşık bir aydır insanlık dışı uygulamalarla Zürih Havaalanı'ndaki kampta zorla tutuluyor. Zürih havaalanına kurduğu iltica kampı ile göçmenlerin ülkeye girişi engellenirken iadeleri de hızlandırılıyor.

Dublin Sözleşmesi ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerin sınırlarına giren mültecileri iadeleri yasal statü taşırken yasal ve insani olmayan bir yöntemle Kürt mülteciler Güney Afrika'ya gönderilmek ile karşı karşıya.

Telefonlarına ve kimliklerine el konulup dışarıyla olan bağlantıları kesilen ailelerin iltica başvurularının rededildiği ve Güney Afrika'ya iade edilecekleri öğrenildi.

İsviçre hükümeti bu antidemokratik uygulamasını Güney Afrika gibi üçüncü dünya ülkelerinin "güvenli ülke statüsü" taşıdığı gerekçesine dayandırıyor. Aileler ise sadece geçiş güzergahı olarak kullandıkları bu ülkeye iade edilmeleri halinde can güvenliklerinin olmayacağını söylüyor.

Güney Afrika ve Türkiye arasındaki ilişkilere ve imzalanan anlaşmalara işaret eden aileler iadelerinin Türkiye iade anlamı taşıdığını belirtiyor.