Japonya’dan sonra Çin’den Kürtçe bölüm adımı
Geçtiğimiz yıl Tokyo Yabancı Diller Araştırmalar Üniversitesi’nde başlayan Kürt dil kursu, ikinci dönem mezunlarını da vermeye hazırlanırken, Çin’de de Kürtçe bölümünün açılacağı belirtildi.
Nisan 2019’da Kürtçe kurslarına başlayan üniversite, ilk mezunlarını geçtiğimiz mart ayında vermişti.
Tokyo Üniversitesi’ne Kürtçe dil kursları projesini hazırlayan Vakkas Çolak, kursla ilgili sürecini değerlendirdi.
Üniversitede önümüzdeki dönemde de Kürtçe derslerinin devam edeceğini ifade eden Çolak, “Japonya’daki Nagasaki Üniversitesi’nde de yeni dönemde Kürtçe, seçmeli ders olarak müfredatta yer alacak. Bu projede yer alan ve daha önce Süleymaniye Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Abdurrahman Gülbeyaz derslere girecek” dedi.
Japonya’da Kürtçeye yoğun bir ilginin var olduğunu vurgulayan Çolak, “Kürtçe, üniversitede seçmeli dersler içerisinde en çok tercih edilen diller arasında yer alıyor” dedi.
Çolak, yeni eğitim öğretim yılında Kürtçenin Sorani lehçesinde de kursların olacağı müjdesini vererek, “Çünkü daha önce ders kitaplarımız yoktu. Şimdi bir kitap çalışmamız var. Ayrıca şu an Japonca-Sorani sözlüğünü de hazırlıyoruz. Yeni yılda bir dönem Sorani bir dönem de Kurmanci lehçelerinde derslerimiz olacak” şeklinde konuştu.
“ÇİN, KÜRTÇE BÖLÜMÜ AÇACAK”
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Pekin Üniversitesi’nde Kürtçe bölümü açmak için çalışmalar yaptığını kaydeden Dr. Çolak, son olarak şunları söyledi:
“Şimdi Avrupa, ABD, Rusya ve birçok ülkede Kürtçe dil eğitimi ve kursları var ama Japonya’da ilk defa kurs açıldı. Ayrıca Japonya'daki Etnografya Müzesi 86 dilden oluşan bir sözlük hazırlıyor. Bunun içerisinde Kürtçe de var. Onu da ben hazırladım. Önümüzdeki dönemlerde bu sözlük yayınlanacak. Bu yıl Çin de Kürtçe dil eğitimi için adım atacak. Üstelik Pekin Üniversitesi’nde sadece eğitim ya da Kurs değil, Kürt dili bölümü açacaklar. Şu an bunun hazırlığını yapıyorlar. Bu Kürdistan Bölgesi ile Çin arasında gelişen ilişkilerin neticesidir. Ayrıca ben Kore ve Tayvan’da da Kürtçe için adım atılacağını düşünüyorum. Onlar da Kürtler ve Kürtçeyle ilgileniyorlar. Kürtlerin DAİŞ’e karşı verdiği başarılı mücadeleden dolayı dünya Kürtleri ve Kürtçeyi daha iyi tanıdı.”