Jerusalem Post: Türk-Rus ittifakında yeni bir dönem başlayabilir
Rus Haber Ajansı TASS’a göre Rusya, S-400 sistemlerinde kullanılmak üzere Türkiye’ye 120’den fazla füze gönderdi. İki ülke arasında 2017’de imzalanan anlaşma ile Rusya, Türkiye’ye gelişmiş hava savunma sistemleri satmayı kararlaştırmış, bu durum Türk-ABD ilişkilerinde krize yol açmıştı. Türkiye daha önce Rusya’ya gitmemek için ABD’den Patriot, NATO ülkelerinden de hava savunma sistemleri almak istemiş ancak farklı sebeplerden dolayı bu gerçekleşmemişti.
Akabinde Suriye krizini çözmek için başlatılan Astana Süreci ve ABD’nin Suriye’de teröristleri desteklediği yönündeki iddialar Türk-Rus ilişkilerinde yeni bir dönem başlattı. 2017’den sonra Rusya ve Türkiye başka askeri anlaşmalar üzerinde de çalışırken, Rus Lider Vladimir Putin, sık sık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlamaya başladı.
İsrail’de sağ tandanslı Jerusalem Post gazetesinde Seth Frantzman imzasıyla yayınlanan makalede Erdoğan ve Putin’in Eylül 2018’de İdlib’de sağlanan ateşkes, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesinden sonra Ekim 2019’da Kürt bölgesi üzerinde yapılan anlaşma ile Ortadoğu’da yeni bir bölgesel düzen oluşturdukları şimdi Libya’da bir anlaşma üzerinde çalıştıkları belirtiliyor.
S-400 anlaşmasının iki ülke ilişkilerinin anahtarı olduğu belirtilen makalede Türkiye ve Rusya bazı çatışmalarda zıt taraflarda da olsa savunma ve TürkStream boru hattı gibi enerji anlaşmalarının ilişkileri ideolojiden de ileri götürdüğünün altı çiziliyor.
TASS haberinin füzelerin Moskova’dan Ankara’ya ne kadar hızlı aktığını gösterdiği vurgulanan makalede şu görüşler dile getiriliyor:
2018’deki yavaşlamadan sonra 2019 yazında S-400’ler nihayet Türkiye’ye vardı ve ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarma tehdidine sebebiyet verdi. ABD ve Türkiye bu rol üzerinde çalışmıyor ve Türkiye hala F-35 parçalarını üretmeye devam ediyor. Ama yine de Türkiye için F-35 anlaşması sonlanacak gibi görünüyor. Türkiye’ye bir galibiyet kazandırmak için Moskova, Türkiye’nin S-400’lerle sadece bir deneme yapması için değil Nisan ayında tam operasyonel hale getirmesi için de büyük bir çaba sarf ediyor. Suriye S-200 füze savunma sistemlerinin bir Rus savaş uçağını yanlışlıkla düşürmesinden sonra Moskova Suriye’ye S-300’leri vermis, ancak bu sistemler gözden uzakta kalmıştı. Bu da şunu gösteriyor, Moskova bazı şeyleri hızlı yapmak istediğinde yapabiliyor, aynı şekilde tam tersine yavaşlatabiliyor da.’
TASS raporunun teknoloji transferinin anlaşmanın bir parçası olduğunu belirttiği vurgulanan makalede, NATO üyesi Türkiye için Rus yapımı S-400’lerde özellikle NATO’yla ilgili ‘dost-düşman’ kavramı konusunda sürekli bir soru işareti olduğu da ifade ediliyor. Makalede Türkiye’ye verilen S-400’lerde teknolojik değişiklikler yapıldığına dair daha önce yayınlanan makalelere vurgu yapılarak, Türkiye’nin bu teknolojileri sızdırabileceğine dair endişeler olduğu da iddia ediliyor. NATO savaş uçaklarıyla ilgili dost ve düşman teknolojisi çok önemli, çünkü Türkiye Batı yapımı F-16 savaş uçakları ve müttefikleri de F-15 ve diğer Avrupa ya da ABD menşeli savaş uçaklarını kullanıyor.
Rusya’nın kriptolojik sistemleri modifiye ederek S-400’leri Türkiye’ye vermis olması ihtimalini sorgulayan makalede, ‘Bu sistemler Suriye üzerinde uçan Rus, Suriye ya da ABD uçaklarını nasıl ayırt edecek?’ diye soruluyor. Rusya için bu durumun çok önemli olduğunun altı çizilen makalede İdlib’deki Türkiye destekli militanları bombalayan Rus savaş uçaklarının kendi sistemleri tarafından vurulması ihtimalinin çok utandırıcı olacağı belirtiliyor. Aynı şekilde ABD uçaklarının Türk savunma sistemleri tarafından izlenmesinin de yeni bir tehdit ortamına sebebiyet vereceği ifade ediliyor.
Türk S-400’lerinin operasyonel hale gelmeleri ile Ortadoğu’daki stratejik dengelerin değişeceği, bu silahlarla bölgede ve küresel çapta daha fazla müşteri çıkabileceği de aktarılan makalede bu sistemlerin Ortadoğu’nun bir parçasını kontrol edecek Türk-Rus ittifakı için yeni bir dönemin başlangıcının simgesi olabilir.