John Kirby: İran’la nükleer anlaşma önceliğimiz değil, protestolara odaklandık

ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Washington'un İran'da Doğu Kürdistanlı Jina Emini’nin polis nezaretinde ölümüyle ateşlenen protestoları desteklemeye odaklandığını, dolayısıyla nükleer anlaşmaya geri dönmenin şu anda öncelikleri olmadığını belirtti.

John Kirby: İran’la nükleer anlaşma önceliğimiz değil, protestolara odaklandık

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü Kirby, Rûdaw'dan Roj Eli Zala'nın sorularına yanıt olarak, protesto gösterilerinde güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu yaşanan ölümleri “trajik” olarak nitelendirdi ve "Barışçıl protesto hakkını savunuyoruz" dedi.

İran'da ülke çapındaki protestolar, güvenlik güçlerinin ölümcül baskılarına rağmen altıncı haftasına yaklaşıyor. Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün bildirdiğine göre, hareketin merkez üssü haline gelen Kürt kenti Sine’de polisin protestoculara ateş açması sonucu dün akşam en az 3 kişi hayatını kaybetti.

İran genelinde insan hakları ihlallerini ele alan Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (UST) Salı günü yaptığı açıklamada, ülke çapında devam eden protestolarda 29'u çocuk en az 234 kişinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Rejime mesajımız açık, kendi insanlarınızı öldürmeyi bırakın

Ölümlerden iran rejimini sorumlu tuttuklarını anlatan Kirby, “Daha dün rejime bağlı kişi ve kuruluşlara 14 yaptırım daha uygulandı” dedi.

ABD ve Avrupa Birliği de rejimin protestoculara yönelik şiddetli baskılarının yanı sıra Ukrayna savaşında İran yapımı insansız hava araçlarının kullanıldığına dair raporlar nedeniyle İran'a yeni yaptırımlar uygulamaya başladı.

genç Kürt kadın Jina Emini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesinin ardından patlak veren protestolar da 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmaya yönelik müzakereler sırasında ABD ile İran arasındaki gerilimi artırdı. Kirby, "Şu anda odak noktamız bu değil" dedi ve önceliğin protesto hakkının sağlanması olduğunu sözlerine ekledi.

Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen nükleer anlaşma, 2015 yılında İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, İran, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalandı. ABD eski Başkanı Donald Trump'ın 2018'de "korkunç" olarak nitelendirdiği anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından İran’ın geliştirmeye devam ettiği nükleer programı, Tahran'ın atom bombası üretmeye çalıştığına dair değerlendirmelere neden oluyor. İran ise nükleer çalışmalarının barışcıl amaçlar için olduğunu tekrarlıyor.