Josep Borrell: ‘Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın istikrarı AB için çok önemli’

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Münih Güvenlik Konferansı’nın 2’nci günündeki temasları kapsamında Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi.

Josep Borrell: ‘Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın istikrarı AB için çok önemli’

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Münih Güvenlik Konferansı’nın 2’nci günündeki temasları kapsamında Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından konuşan Borrell, “Çok iyi bir toplantıydı. Eylül 2021’de Erbil’e yaptığım ziyaretten söz ettik. Ayrıca Irak’ın durumunu tartışarak İran ile ilişkilerini ele aldık” diyerek Barzani ile görüşmesini “önemli” bir görüşme olarak nitelendirdi.

Öte yandan, Kürdistan Bölgesi Başkanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Barzani ile Borrell görüşmesinde Irak'taki son siyasi gelişmelere ve güvenlik gelişmeleri, Erbil-Bağdat ilişkileri, terörle mücadele, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri ve aralarındaki iş birliğini daha da genişletme fırsatları ele alındı” ifadelerine yer verildi.

“Borrell; AB'nin terörle mücadelede, kurumsal yapılanma sürecinde ve sorunları çözmek için Erbil-Bağdat diyaloğunun başarıya ulaşması konusunda Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne verdiği desteğin sürdüğünü vurguladı” denilen açıklamada Borrel’in, “Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin barış, istikrar ve refahı Avrupa Birliği için büyük önem taşımaktadır” dediği aktarıldı.

AB ülkelerine, Kürdistan Bölgesi ve Irak'a askeri, insani ve siyasi desteklerinden dolayı teşekkür eden Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin, Avrupa Birliği ile ekonomik ve güvenlik iş birliğinin yanı sıra her alandaki ilişkilerini geliştirme arzusunda olduğunu dile getirdi.

Dünkü temaslarında Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüşen Neçirvan Barzani bugün de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelmişti.