Kadim Kürt aşiretleri Van’da toplandı

Van'da bir araya gelen Kadim Aşiretler Federasyonu üyeleri, "birlikte hareket edelim" çağrısı yapıldı.

Kadim Kürt aşiretleri Van’da toplandı

Kadim Aşiretler Federasyonu Van’da yaklaşık 400 aşiret temsilcisi ve kanaat önderinin katılımı ile bir çalıştay düzenledi. Çalıştaya Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan da katıldı.

“Partiler bize oy deposu olarak bakmamalı”

Çalıştay’dan önce 15 Ekim’de bir basın toplantısı düzenleyen Kadim Aşiretler Federasyon Genel Başkanı Rasim Aslan, kültürel bir yapılanma olduklarını, önümüzdeki dönem daha geniş katılımlı bir toplantı yapmayı düşündüklerini söyledi.

Ayrım gözetmeden tüm tüm partilerin Van milletvekillerini çalıştaya çağırdıklarını belirten Aslan, “Partiler bize oy deposu olarak bakmamalı. Biz bütün partilere aynı mesafedeyiz” dedi.

Gençlerin aşiret kültüründen uzaklaştırıldığını ve yozlaştırıldığını dile getiren Rasim Aslan, “Aslında gençleri kucaklamalıyız ki bundan geri dönsünler” şeklinde konuştu.

“Z kuşağı ile aşireti nereye oturtacağımızı tartışmalıyız”

Çalıştayta konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "Bu coğrafyada ecdadımızın el ele verdiğinde neler başardığını iyi biliyoruz. Aşiretlerimizin bölgemizdeki kültür taşıyıcılarını da biliyoruz. Ancak gelişen dünyayı da algılamamız gerekiyor. Z kuşağı ile aşireti nereye oturtacağımızı tartışmalıyız. 'Özgür birey, demokratik toplum' diyerek aşireti oy deposu görüp Ankara'da pazarlayanları da unutmamalıyız" dedi.

Ardından söz hakkı alan Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Rasim Aslan, "Aşiretlerimiz toplumumuzun inkar edilemez bir yaşam, kültür ve yönetim tarzıdır. Bizim savunduğumuz şey, körü körüne bağlandığımız bir bağnaz aşiretçilik tarzı değil. Tam tersine iyiliği destekleme, kötülüğü men etme, paylaşım, sevgi, saygı ve birliğin oluşumudur. Aşiretler huzur ve barışın sağlanması amacıyla vardır" şeklinde konuştu.

"Kan davaları olmasın"

Yeni nesillere rol model olmak ve köklü geçmişin değerlerini yaşatarak çağın geleceğimize dayattığı yozlaşma için bir farkındalık oluşturacaklarını ifade eden Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaşadığımız coğrafya tarih boyunca çok acı olaylara sahne oldu. Bizler bu acılar tekrar yaşanmasın diye bir araya geldik. Bu itibarla kan davaları olmasın ve insanlar ölmesin istiyoruz. Kadınlar ve çocuklar korunsun istiyoruz. İnsanlığın en asil unsuru olan kadınlarımızın, medeniyetlerin kurulmasındaki gerçek kahramanlardır. Hak ettikleri değeri görsünler. Özgüven, onur ve cesaretle yaşasınlar istiyoruz. Her türlü bireysel ve toplumsal şiddet tamamen ortadan kalksın diye hep birlikte çabalayacağız. Temiz bir toplum oluşturma çabası içerisinde olacağız. Bazı toplumsal değişim ve dönüşümlere öncülük etmemiz gerekir.”

“Bu kapsamda hangi isimle olursa olsun başlık parasını tamamen kaldıracağız” diyen Aslan, “Çocuk ve yaşlı evliliklere hep birlikte karşı durmalıyız. Zorla evlendirme ve berdel gibi oldukça çağdışı insan haklarına aykırı olgulara izin verilmemeli. Düğünlerin masrafları mümkün olduğunca en aza indirilmeli. Düğünlerde yapılan yardımlaşma sadece zarf usulüyle yapılmasını istiyoruz. Her türlü uyuşturucu maddeye karşı kararlı bir duruş ile mücadele edilmeli" ifadelerini kullandı. (Rudaw)