Kadınlara üniversite yasağı: Taliban'dan tepkilere yanıt

Taliban Yüksek Öğretim Bakanı Mevlevi Nida Muhammed Nedim, kızların üniversite eğitimi almasını yasaklayan karara yönelik eleştirilere, “Bize yaptırım da uygulasalar, atom bombası da atsalar yine de dinimizin hükümlerini tatbik etmeye mecburuz” sözleri ile yanıt verdi.

Kadınlara üniversite yasağı: Taliban'dan tepkilere yanıt

Afganistan'da kadınların üniversite eğitimi almasını yasaklayan Taliban, bu kararı eleştiren, ülkelere "iç işlerimize karışmayın" uyarısı yaptı.

Yüksek Öğretim Bakanı Mevlevi Nedim, alınan kararı savundu.

MepaNews’ün haberine göre, ülke genelinde tesettür zorunluluğunun uygulanması kararını destekleyerek bunun İslami bir zorunluluk olduğunu belirten Nedim, Raliban yönetimine yönelik eleştirilere de yanıt verdi.

Mevlevi Nedim, "Biz hepimiz Müslümanız. Bizim için en önemli şey Allah'ın dinidir. Şayet İslam Emirliği kalkınma gibi meseleleri asıl maksat olarak belirlemiş olsaydı  zaten en baştan savaşa gerek olmazdı. Usame'yi onlara teslim eder ve kadınlara (onların istedikleri türden) özgürlük verirdik" ifadelerini kullandı.

Mevlevi Nedim, tesettür zorunluluğunun “Allah'ın emri olduğunu” savunarak, "Bize yaptırım da uygulasalar, atom bombası da atsalar, savaş da açsalar, başka planlar da yapsalar, bizler yine de dinimizin hükümlerini tatbik etmeye mecburuz. Bu yüzden, bu konuda kimsenin talebini dinleyemez ve bunun sebep olacağı sorunlardan endişe duyamayız" şeklinde konuştu.

"Düğüne gider gibi giyiniyorlardı"

Daha önce Afgan devlet televizyonuna konuşan Nedim, kadın ve erkek öğrencilerin birbiriyle temasının önüne geçilmesi için böyle bir yasak getirmeleri gerektiğini ileri sürmüştü.

Kadın öğrencilerin bakanlık tarafından koyulan kıyafet kurallarına riayet etmediğini söyleyen Nedim, "Maalesef geçen 14 ayda, İslam Emirliğinin Yüksek Öğretim Bakanlığının kadınların eğitimine lişkin talimatlarına uyulmadı" dedi. Nedim, "Kızlara kurallara uygun şekilde hicap giymelerini söyledik ama yapmadılar. Düğüne gider gibi giyiniyorlardı" ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca bazı konu ve derslerin kadınlara uygun olmadığını iddia eden Nedim, "Tarım, mühendislik gibi bazı alanlar kadınların haysiyet ve şerefine de Afgan kültürüne de uygun değil" demişti.

Eski bir ordu komutanı, emniyet müdürü ve vali olan Nedim, geçen Ekim ayında Yüksek Öğretim Bakanı olarak atanmıştı. Nedim, hem İslami değerlere hem de Afgan kültürüne aykırı olduğu gerekçesiyle kadınların okumasına karşı çıkıyor.

Afganistan'da Ağustos 2021'den beri iktidarda olan Taliban, önceki gün aldığı kararla kadınların üniversite eğitimi almasını bir sonraki emre kadar yasaklamıştı.