Kalın ile Sullivan Rojava’yı görüştü; çok farklı iki açıklama geldi

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rojava’daki durum ve bölşgesel konuların ele alındığı bildirildi.

Kalın ile Sullivan Rojava’yı görüştü; çok farklı iki açıklama geldi

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede ikili ilişkiler, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvuru süreci, küresel gıda güvenliği, enerji güvenliği, terörle mücadele, Ukrayna’daki savaş, Suriye (Rojava) ve diğer bölgesel gelişmeler ele alındı.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği

NATO’ya üye olmak isteyen ülkelerin ittifakın güvenlik ve terörle mücadele konusundaki değer ve ilkelerini benimsemek durumunda olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, “Bu bağlamda İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden terör örgütleri konusunda somut adımlar atmalarının elzem olduğu vurgulandı” denildi.

Rojava açıklaması

Açıklamanın Suriye ve Rojava ile ilgili bölümünde, “PKK/PYD/YPG terör örgütünün Türkiye’nin ulusal güvenliğine ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne tehdit oluşturmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Türkiye’nin tüm terör örgütlerine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğinin altı çizildi” ifadelerine yer verildi.

Bayaz Saray’ın açıklaması

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada ise, görüşmede ikili ilişkiler, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu, küresel gıda güvenliği, enerji güvenliği, terörle mücadele, Ukrayna’daki savaş, Suriye ve diğer bölgesel gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Açıklamanın Rojava ve Suriye ile ilgili kısmında, "Mevcut ateşkes hatlarını korumak ve daha fazla istikrarsızlığı önlemek için Suriye'de gerilimi tırmandırmaktan kaçınmanın önemini de yineledi" ifadeleri kullanıldı.

Diğer konular

Bayza Saray’ın açıklamada ayrıca, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması'nın hayata geçirilmesi ile birlikte bölgesel konular, ekonomi, enerji ve savunma sanayii alanlarında işbirliğinin arttırılması beklentisi dile getirildi.

Görüşmede Ukrayna’daki savaşın uzamasının gıda güvenliği, enerji güvenliği ve küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkilediği değerlendirmesi yapıldı. Ukraynalı mülteci sayısının artması ve çatışma bölgelerinde ortaya çıkan insani durumdan duyulan endişe de dile getirildi. Ukrayna’daki savaşın diplomasi yoluyla sona erdirilmesi için müzakere sürecine yeniden ivme kazandırılmasının elzem olduğu ifade edildi.

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasının hayata geçirilmesi ile birlikte bölgesel konular, ekonomi, enerji ve savunma sanayii alanlarında işbirliğinin arttırılması beklentisi dile getirildi.