Karasu’dan Peşmerge’ye saldırı yorumu: Yarın Güney Kürdistan'ın işgaline...

PKK’nin üst düzey yöneticilerinden Musfata Karasu, Metina’da Peşmerge güçlerine saldırıya ilişkin gerçeği tam bilmediklerini belirterek, “Gerilla alanlarını kuşatmak, gerilla kamplarına girmek çatışma demektir zaten” açıklamasında bulundu.

Karasu’dan Peşmerge’ye saldırı yorumu: Yarın Güney Kürdistan'ın işgaline...

PKK’ye yakın Medya Haber TV’ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da PKK’ye karşı başlattığı kara operasyonu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bu bölgeleri, “Medya Savunma Alanları” olarak adlandırdıklarını belirten Karasu, “Biz buna Medya Savunma Alanları, dedik; askeri alandır buralar” dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP), Kürdistan Bölgesi’ndeki köylüler ve çiftçilere karşı yaklaşımları nedeniyle PKK’ye yönelik sert eleştirilerine değinen Mustafa Karasu, “Öyle KDP'nin dediği gibi gerillanın köylerdeki yaşamı engellediği, zorladığı, zorluk çıkardığı gibi bir durum yok, aksine gerillanın bulunduğu her yerde halk rahatlıkla işlerini yapmaktadır” diye konuştu.

Peşmerge Güçleri’nin operasyon bölgelerinde sivillerin ve bölgenin güvenliği için konuşlanmasını, “Doğrudan savaşa girmek” şeklinde yorumlayan Karasu, “Bunun başka türlü izahı olamaz. Bu kabul edilemez. Bu yönüyle gerçekten durum ciddidir” dedi. 

“Biz daha gerçeği tam bilmiyoruz”

Geçtiğimiz günlerde Metina Dağı bölgesinde PKK’lilerin Peşmerge konvoyuna saldırısı sonucu 5 Peşmerge şehit düşmüş, 7 Peşmerge de yaralanmıştı.

Peşmerge Bakanlığı saldırının PKK’liler tarafından düzenlendiğini açıklamış, ancak PKK’nin askeri kanadı HPG, saldırının “kessinlikle kendilerince yapılmadığını savunmuştu.

Bu konuda “gerçeği tam bilemediklerini” ifade ederen Karasu, şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi işte KDP askeri güçleri gerillayı kuşatıyor, kuşatmaya çalışıyor, o alanda bazı KDP’liler yaşamını yitiriyor. Yani KDP'nin askeri güçlerinden bazıları bu özel kuvvetler yaşamlarını yitiriyor. İlk önce açıklanan Türk savaş uçakları tarafından vurulduğu söyleniyor. Çünkü iç içedir KDP ile gerilla. Bu mümkündür. Böyle olmuş olabilir. Biz daha gerçeği tam bilmiyoruz. Ancak gerilla alanlarını kuşatmak, gerilla kamplarına girmek çatışma demektir zaten. Ne yapacak gerilla? Bu kampları teslim mi edecek?”

“Saldırgan ortadadır saldırıyor, ne yapacak gerilla?”

Operasyon düzenlenen bölgelerin coğrafi konumu hakkında da konuşan Karasu, “Bu alanlar, Başûrê Kurdistan’ın en hakim alanlarıdır. Yarın Güney Kürdistan'ın işgaline, ilhakına kadar yol açacaktır” diye konuştu.

Mustafa Karasu, “Türk devleti ile PKK'yi aynı görüp, eşit görüp, yani ikisi de bıraksın gitsin demek, açıkça gerilla teslim olsun demektir. Ya saldırgan ortadadır saldırıyor, ne yapacak gerilla? Teslim mi olacak?” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

5 Haziran günü Duhok’un Amedi ilçesi kırsalında bulunan Metina Dağı bölgesine giden Peşmerge konvoyu PKK’lilerin pususuna düşmüştü.

Açılan ateş sonucu Peşmerge mayın imha timinde görevli 5 Peşmerge şehit düşmüş, 7 Peşmerge de yaralanmıştı.

HPG, saldırıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Peşmergeye “uyarı atışı yapıldığını” ancak vurulan araca kesinlikle kendileri tarafından ateş açılmadığını ileri sürmüştü.

Saldırı, başta Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Başbakanlık, Peşmerge ve İçişleri bakanlıkları olmak üzere Iraklı makamlarca kınanmıştı.

Bu saldırının ardından bugün de sabah saatlerinde Duhok’un Zaho ilçesine bağlı Derkar kasabası kırsalında açlan ateş sonucu Razwan Muhammed isimli Perşmerge şehit düşmüştü.

Rudaw’a konuşan Derkar Kasabası Müdürü Edip Cafer, saldırının PKK'liler tarafından gerçekleştirildiğini açıklamıştı.

KDP: PKK’nin amaç ve kasıtlarını çok iyi anlıyoruz

Kürdistan Demokrat Partisi de (KDP) yaptığı yazılı açıklamada, PKK’nin bulunduğu bölgelerde yüzlerce sınır köyünün boşaltılmasına halkın göç etmesine sebep olduğunu, Kürdistan çiftçilerinden vergi aldığını ve sistematik olarak Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsünü bozmaya çalıştığını kaydetmişti.

Açıklamada, sözkonusu bölgelerde “PKK’nin kendisini ev sahibi gibi, Peşmerge ve Kürdistan halkını da yabancı gibi gördüğüne” vurgu yapılarak, “Bu nedenle sık sık yüzleri kızarmadan Peşmergenin IŞİD savaşı ile meşgul olduğu sırada işgal ettikleri bölgelere gitmemesi yönünde açıklama yapıyorlar” denildi.

KDP ayrıca, “PKK’nin bilerek ve kasıtlı olarak Türkiye ile savaşını Kürdistan Bölgesi topraklarına taşıyıp, tasarlanmış bir şekilde savaşmak ve bölgeleri Türk ordusuna bıraktığını” kaydetmişti.

Rudaw