KCK Yürütme Konseyi Üyesi Rıza Altun: Kurdistan Bölgesi'ni savaş alanına çevireceğiz

PKK'li Rıza Altun, Güney Kürdistan'da bulunan Türkiye'ye ait askeri hedefleri vurarak, Bağımsızlık referandumu öncesinde savaşı Güney Kürdistan'a yayma amaçlarının olduğunu açıkladı.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi  Rıza Altun: Kurdistan Bölgesi'ni savaş alanına çevireceğiz

Fırat Haber Ajansı’na TSK'nin Şengal ve Qereçox saldırısını değerlendiren Rıza Altun, tüm röportajında PDK'yi hedef alan açıklamalarda bulundu ve TSK'yi Güney Kürdistan ile tehdit etti. Kuzey Kürdistan'da siyasal olarak çökmüş olan PKK'nin PDK tarafından yıpratıldığını iddia eden Rıza Altun, 'Bağımsızlık' referandumuna gidecek olan Güney Kürdistan'ı adeta kan gölüne çevirmeyi hedeflediklerini açıkladı. TSK'nın saldırısını bahane eden PKK'li Rıza Altun, Güney Kürdistan'da yer alan TC hedeflerine saldırııp, savaşı Güney Kürdistan'a yayacaklarını belirtti.

Savaşı Güney Kürdistan'a taşıyıp, olası bir bağımsızlığa engel olabilecek açıklamayı 'PKK'nin yeni dönemi' diye tanımlayan Altun "PKK’nin açıklamasıyla birlikte şöyle bir dönemin başladığının altı çizilebilir: Şimdiye kadar bazı hassasiyetler dikkate alınarak yapılmayan şeyler bundan sonra geçerliliğini kaybetmiştir. Türkiye nasıl ki kendi sınırlarını aşıp Kürtleri vuruyor, PKK’yi vuruyorsa PKK de sınırları tanımadan, Türklerin bulunduğu her yerde vurma kararına ulaşmak ve bu kararı uygulamak zorundadır. Şimdi bunu yapacak çok güç vardır. Güney’deki siyasi hareketler bunu rahatlıkla yapabilir. Güney’de bu tür durumların ortaya çıkmasını beklemek gerekiyor. PKK de bunları gözden geçirecek, bunu yapacaktır."

Ropörtajın neredeyse tamamında PKK yerine PDK'den bahseden Altun, Kürdistan Hükümetinin, Türkiye ile Devlet düzeyinde geliştirdiği ilişkileri bahane ederek Güneyi Savaş alanına çevirmeyle tehdit ediyor. Rıza Altun, dehşete düşüren sözlerine şu şekilde devam ediyor;

"Çok derin, karanlık ve kirli ekonomik ilişkiler de var. Savaşın başladığı yerde bu ekonomik ilişkileri nasıl sürdürecekler? KDP’nin TC ittifakı son derece açıktır. Sizin de söylediğiniz gibi hava saldırısı yapılmış, Güney Kürdistan’ın bir parçası vurulmuş, Güney Kürtlerinin en hassası olan Êzîdî halkı vurulmuş, burada bir katliam denemesi yapılmış ve bu yapılırken de kendi 5 pêşmergesi katledilmiş, daha bunların kanı kurumadan Neçirvan Barzani, Saray’a koşuyor. KDP’nin bütün televizyonları bu saldırıları gündemleştirmek yerine, PKK’nin varlığını gündemleştiriyor. Bu çok net.TC-KDP ittifakı böyle devam ederse karşılarında PKK’nin son açıklamasının gereğini göreceklerdir. Toplumsal muhalefet, ekonomik çıkarlarını sabote, siyasal ittifakları ve askeri mücadele boyutuyla büyük bir savaş ile karşı karşıya kalırlar."

Daha önce de defalarca PKK'li yöneticilerin Bağımsız bir Kürt devletine karşı olduklarını açıklamış, Kerkük'te asılan Kürdistan bayrağına bile böge bayrapı yakıştırması yapmışlardı.

Geçen yıl yapmış olduğu bir başka ropörtajında, Güney'de Kürdistan Devleti kurma koşullarının olmadığını, kendilerinin Kürt Devleti kurulmasından yana olmadığını demokratik ulus ve halkların birliğini esas aldıklarını söylemişti. Kürdistan'ın bağımsız olabilme fırsatı için "KDP'nin Bağımsızlık oyunu bozulmalı" demişti.

Son dönemlerde Kürdistan kamuoyunun tamamen Güney Kürdistan'da yapılacak olan Bağımsızlık referandumuna kilitlenmişken, PKK'nin yapmış olduğu açıklama ile referandumu engelleme çabası şeklinde yorumlanıyor.