KDP: Başkanlık için adayımız var

Biz PKK'den hiç bir şey istemiyoruz. Sadece bölgemizin özelliğine ve yasalarına saygı duymasını bekliyoruz.

KDP: Başkanlık için adayımız var

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi ve Seçim Ofisi Sorumlusu Hesro Goran, Kürdistan Bölgesi'nde bu yıl seçimlerin yapılacağını söyledi.

KDP'nin Irak genelinde en yüksek oyu Ninova'dan (Musul) aldığını söyleyen Hesro Goran, "Ninova'dan sonra Duhok, Erbil, Diyala, Kerkük ve Süleymaniye geliyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, geçtiğimiz günlerde Fransız medyasına yaptığı açıklamada, başkanlık için aday olmayacağını söylemişti.

Hesro Goran, "KDP'nin başkanlık için adayı var mı?” sorusuna ise "KDP'nin hem parlamento, hem başkanlık hem de kükümet için adayı elbetteki var” yanıtını verdi.

KDP Politbüro üyesi ve Seçim Ofisi Sorumlusu Hesro Goran, seçimlere dair Rûdaw'ın sorularını yanıtladı.

Kürdistan Bölgesi'nde seçim çalışmaları ne durumda?

Kürdistan Bölgesi Seçim Komisyonu bu yılın başında 2014 seçimlerini göz önünde bulundurarak partilerden gönderilen adaylarla birlikte genel müdürlükler ve bölüm başkanları atandı. Hükümet, seçim için 400 personel alınmasını kabul etti ve bütçeyi onaylandı.

IŞİD'le savaş, siyasi ve ekonomik krize rağmen seçimler zamanında yapılabilecek mi?

Seçimlerin zamanında yapılması gerekiyor ki siyasi boşluk oluşmasın. Irak'a baktığımızda onca patlama savaş ve krize rağmen seçimler ertelenmedi. Biz KDP olarak seçimlerin belirlenen tarihte yapılmasını umuyoruz ancak KDP bu sahada bulunan tek siyasi parti değil. Bu nedenle diğer partilerinde bu konudaki fikirleri önemli. Açıkçası biz seçimlerin ertelenmesinden yana değiliz.

Seçimlerin erteleneceği ve 2018'de Irak seçimleriyle birlikte yapılacağına dair söylentiler var. Doğru mu bu?

Kürdistan Bölgesi seçimlerini Irak seçimleriyle aynı gün içerisinde yapamayız çünkü bizim kendimize ait seçim komisyonumuz var. Ayrıca bizim seçim tarihimiz ayrı. Aynı zamanda seçim yasalarımızda da ayrı.

Seçimlerin yapılması için parlamentonun aktifleştirilmesi gerekiyor mu?

Parlamentonun aktifleştirilmesi, tarafların birbirine yakınlaşmasını, seçimlerin sakin bir ortamda yürütülmesini sağlar. Seçim yasasının değişmeye ihtiyacı var. Tarafların tamamı şimdiki yasalardan memnun değil. Taraflar bütün konularda fikir ayrılığı yaşasa da bu konuda hemfikirler.

Peki ya parlamento aktifleşmezse yine de seçimler yapılabilir mi?

Eğer bir anlaşmaya varamazsak seçim eski yasaya göre yapılır ve parlamentoya gerek kalmaz. Kürdistan Bölgesi Başkanı, Yüksek Seçim Kurumu'na 60 gün önceden hazırlık yapması için talimat verdi.

Bu krizden kurtulmak için çıkabileceğimiz açık bir kapımız yok çünkü kapının anahtarını kaybettik. Çıkmak ve kapıyı ve kırmak için önümüzde tek seçenek seçimdir. Eğer yasayı değiştirmeyi düşünüyorsak o vakit parlamentoya ihtiyacımız vardır.

KDP'nin Parlamento Başkanı'na sözkonusu yasanın değişmesi ve onanması için bir vetosu bulunuyor mu?

Evet vetomuz var çünkü şimdiki parlamento başkanlığının kilitlendiğine inanıyoruz. Parlamento Başkanlığı krize neden oldu ve hiçbir şekilde bu başkanlık altında parlamento aktifleşemez. Parlamento Başkanlığı kutsal değildir. Seçim ve ittifakla edinilmiş bir konumdur ve bu nedenle aynı şekilde de değiştirilir.

Goran'la bir anlaşmamız vardı ancak onlar bu anlaşmaya sadık kalmadığı için ittifak başarısızlığa uğradı. Burada KDP'yle ortak olup, Süleymaniye ve Bağdat'ta KDP'nin karşısında olmanız kabul edilemez. Seçimlere gidilsin, biz iktidar, onlar da muhalefet olsunlar.

Defalarca parti başkanlarının parlamentoda hazır bulunması istendi ve bu talep parlamentodaki üst düzey makamlardan geldi. Bu konuları çözüme kavuşturmadan nasıl seçim yasasını çözeceksiniz?

Biz KDP olarak parti liderleri ve üst düzey yetkililerinin parlamantoya çağrılması açısından hemfikiriz. Bütün dünyada da bu böyledir. Ben İsveç Stockholm Üniversitesi'nden mezun oldum ve orada da partilerin başındaki kişiler parlamentoda bulunuyor. Bu Irak'ta da aynı şekildedir çünkü parlamentoya girenlerin yetkili isimler olması gerekiyor.

Seçim yasasıyla ilgili Goran'la herhengi bir ittifak yaptınız mı?

Birçok başlıkta ayrışıyoruz. Biz Kürdistan Bölgesi'nin seçimlerinin tek çember sistemiyle gerçekleşmesini istiyoruz ancak Goran çoklu çemberi destekliyor. Böylece küçük partiler bu çemberlerin hiçbirinde koltuk kazanamaz. böylece aldıkları oylar da boşa gider. Goran'la kota koltuklarıyla ilgili de fikir ayrılığı yaşıyoruz.

Onlar kotaya başka türlü bakıyorlar biz kotaların kalmasını destekliyoruz. Goran seçim barajı kurmak istiyor. Böylece bütün partiler parlamentoya giremez. Çünkü biz bütün partilerin siyasi sahada bulunmasından rol almasından yanayız. Bütün bunlara rağmen bu yine de Goran'la anlaşamayacağımız anlamına gelmez.

KDP, parlamentonun şimdiki grubundan razı değil çünkü içlerinde yetki ve karar sahibi kişilerin olmadığını düşünüyor. Eğer yasa değişimine gidilirse kapalı liste talebinde bulunacak mısınız?

Ben bir KDP'li üst düzey yetkili olarak kapalı listeyi destekliyorum. Çünkü Kürdistan Bölgesi'nin önümüzdeki 2-3 seçime kadar kapalı listeye ihtiyacı var. Bizim burada insanlar hala duygularıyla karar veriyor. Hala akrabalık, aşiret ve hatır meseleleri ön planda. Profesör olup oy alamayanlar oldu.

Kapalı liste, bilgin tecrübeli kişilerin ön sıralara yerleştirilmesini sağlar. Örneğin Irak'ın şimdiki hükümetinin en büyük sorunu özellikle ekonomik alanda uzman tecrübeli kişilerin olmamasıdır.

Bu nedenle Kürdistan Parlamentosu'nda bütün alanlarda kendi uzmanlarının bulunması gerekiyor. Komisyonların işlerinin aktifleştirilmesi açısından bakılırsa açık liste iyidir. Ancak bizim ülkemiz için kapalı liste daha uygundur. Biz de seçim geleneği hala zayıf çünkü.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Fransız medyasına yaptığı açıklamada başkanlık için aday olmayacağını söylemişti. Böyle bir durumda sizin KDP olarak adayınız olacak mı?

Henüz seçimlere 8-9 ay gibi bir süre var ancak KDP'nin de elbette adayı olacaktır. KDP'nin parlamento, Başkanlık ve Hükümet için kendi adayı vardır.

Diğer siyasi partiler yaşanan krizlerin sebebi olarak KDP'yi gösteriyor. Sizce yapılacak seçimde KDP 2013'teki oyunu alabilir mi?

KDP meyve veren bir ağaçtır. Bu nedenle her taraftan taşlanıyor. KDP ulusal bir projeye sahip olduğu için hedef tahtasına oturtulmak isteniyor. Ancak bu durum KDP'nin umrunda bile değil ve korkmuyor da. Aksine daha da güçlenip seçimlerde sandalye sayımızı artıracağız.

KDP'nin Süleymaniye'deki durumu nasıl? Oradaki oylarınızın artmasını bekliyor musunuz?

Bir zamanlar Süleymaniye KDP'nin kalesiydi. Ancak KDP lehine çok fazla olumsuz işler yapıldı ve o kale zayıflamaya başladı. Süleymaniye'de KDP'ye karşı onca kampanyaya rağmen şu anda çok sayıda insan KDP'yi destekliyor. KDP Irak genelindeki seçimlerde en yüksek oyunu Ninova'dan alıyor. Ninova'dan sonra Duhok, Erbil, Diyala, Kerkük ve Süleymaniye geliyor.

Peki sizce diğer partilerin oylarında değişiklikler olur mu?

Bizim toplumda değişim çok zordur bu nedenle en fazla yüzde 10 değişiklik yaşanır. Ancak Goran'ın bir kez daha 24 sandalye kazanacağını düşünmüyorum çünkü verdiği vaatler büyüktü ve hiçbirini yerine getiremedi.

KYB, Goran'la anlaştıktan sonra 2013'te kaybettiği oyları geri alır mı sizce?

KYB büyük ve etkin bir partidir. Eğer Kürdistan Bölgesi'ndeki 2013 seçimleriyle Irak Parlamentosu'nun 2014 seçimlerini karşılaştırırsanız KYB'nin iyi durumda olduğunu görürsünüz. Önümüzdeki seçimde Goran'la yaptığı anlaşmanın çok etki edeceğini sanmıyorum.

KDP, KYB ile tek bir liste halinde seçimlere katılmaya sıcak bakar mı?

Bence tek liste olmalarında fayda var. Özellikle bu seçimlerde hatta önümüzdeki iki seçimde de. Çünkü tek liste halinde seçimlere girdiğimiz zamanlara baktığımızda karşılıklı bir anlaşma, anlayış vardı. Bu ülkeyi birlikte yönetiyor ve sıkıntıları beraber çözüyorduk.

Kürtlerin Kürdistan Bölgesi ve Bağdat'ta tek sesliliği daha koyu ve güçlüydü. Bu nedenle ortak liste Kürdistan Bölgesi halkı ve içinde bulunduğumuz süreç açısından daha olumlu olur.

Nuri Maliki, bazı Kürt taraflara yakınlık gösteriyor. Kürtlerin de içinde olduğu bir çoğunluk hükümetinden söz ediyor hatta. Kürtler Maliki'nin etrafına toplanacak mı?

Bağdat'taki Kürtlerin arası açılmış durumda. Nasıl ki Şii gruplar orada birlik içinde değilse, bazıları Kürtlerin de arasında aynı şeklide açtı. Kürtler tek ses olsalardı Maliki bugün buna cesaret edemezdi.

Seçimlerden bağımsız olarak sormak istediğim başka bir soru var. Son dönemde Şengal'de KDP ile PKK arasında yaşanan gerginliğin sebebi nedir? KDP, PKK'den ne istiyor?

Biz PKK'den hiçbir şey istemiyoruz. Sadece bölgemizin özelliğine ve yasalarına saygı duymasını bekliyoruz. PKK kendisini bütün Kürdistan'ın sahibi olarak görüyor. Yapabilselerdi şimdi Şengal'i de bir kantona dönüştüreceklerdi.

PKK, bütün partilerin yerini, rolünü almak istiyor ve böylelikle her dört parçanın içişlerine müdahale etmeyi hedefliyor. Biz diyalog yoluyla mücadelelerini kendi bölgelerine taşımalarını istiyoruz. Şengal ve Kürdistan Bölgesi'nde PKK'nin yeri yok. Güney Kürdistan rüyasız ve hayalsiz değildir. PKK bunu iyi okumalıdır.