KDP ve YNK’den yeni hükümet yolunda önemli karar,“Güçlü bir hükümet kurmak istiyoruz”

KDP ve KYB, hükümet kurma çalışmalarının hızandırılması kapsamında taraflar arasında daha çabuk uzlaşma sağlanması için ortak bir komisyon kurma kararı aldı.

KDP ve YNK’den yeni hükümet yolunda önemli karar,“Güçlü bir hükümet kurmak istiyoruz”

KDP ve KYB, hükümet kurma çalışmalarının hızandırılması kapsamında taraflar arasında daha çabuk uzlaşma sağlanması için ortak bir komisyon kurma kararı aldı.  

 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yutseverleri Birliği (KYB) üst düzey heyetleri Kürdistan Bölgesi’nde kurulması beklenen yeni hükümet konusunu görüşmek üzere bugün başkent Erbil’de bir toplantı gerçekleştirdi.

 

Toplantıda KDP adına KDP’nin Başbakan adayı Mesrur Barzani, Politbüro üyeleri Fazıl Mirani, Hoşyar zebari, Roj Nuri Şawes, Mahmud Muhammed, Cafer İbrahim, Azad Berwari ve Dilşad Şahab yer alırken KYB adında da Kubad Talabani, partis sözcüsü Sadi Pire, Hakim Kadir, Cafer Şeyh Mustafa, Rıfat Abdullah, Erselan Bayiz, Adnan Heme Mina ve Şorış İsmail hazır bulundu.

“Ortak komisyon kurma kararı aldık”

Ardından KDP Söcüsü Mahmud Muhammed ile KYB Sözcüsü Sadi Pire ortak bir basın toplantıs düzenleyerek gündemdeki konulara dair gazetecilerin sorularını yanıtladı.

KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, toplantıda yeni hükümet konusunun yanı sıra masada çözülmesi gereken diğer konuları ele aldıklarını söyledi.

“Bu süreç daha ciddi ve daha hızlı karar alıp uygulamamızı zorunlu kılıyor” diyen Muhammed, “Hükümet kurma çalışmalarının daha hızlı ilerlemesi için ortak bir komisyon kurma kararı aldık. Bu komisyon iki tafar arasında görüş birliği sağlamak için belirlenen konular üzerinde bir an önce görüşmelere başlayacak” ifadelerini kullandı.

İki partinin birlikte daha aktif hizmet edebileceğ konusunda hemfikir olduğunu dile getiren Muhammed, “Birlikte Kürdistan halkına daha faydalı hizmetler sunabiliriz. Önümüzde çözülmesi gereken önemli sorunlar var. Aynı zamanda Bağdat’la çözmemiz gereken askıda kalmış sorunlar var. Yine çözüm bekleyen Kerkük konusu var. Tüm bu konuları görüşüp tartışacak birlikte adım atıp daha güçlü bir hükümet kuracağız ki gelecekte karşılaşacağımız sorunları da daha çabuk çözelim” dedi.

“Güçlü bir hükümet kurmak istiyoruz”

KYB Sözcüsü Sadi Pire de hükümet kurma çalışmalarında çabuk davranılması konusunda dışardan da büyük bir beklenti olduğunu vurgulayarak, “Aramızda çözmemiz gereken sorunlar var elbet. Bizimle alakalı, çevremizle, Bağdat’la ve Kerkük’le alakalı konular bunlar” diye konuştu.

“Güçlü bir hükümet kurmak istiyoruz” diyen Pire, Kürdistan güçlü olursa Irak’ı da değiştirebilir, hakim olan bu mezhepçi siyaseti de ortadan kaldırabilir. KDP ile KYB’nin anlaşması sadece Kürdistan için değil, Irak’ın geleceği için de çok öenmlidir” dedi.

Taraflar arasında Kerkük konusunda görüş farkı olduğunu belirten KYB Sözcüsü, “Çözülmesi gereken bir de Kerkük sorunu var. Kerkük konusu Bağdat’sız çözülmez elbet. Kerkük’te Kürtlere ve Kerkük’ün Kürdistani kimliğine karşı olan bir zihniyet tarafından yönetiliyor. Dolayısıyla bu sorunu birlikte ve birlik olup çözmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.