KDP’den saldırının ardından ‘Bağdat’ kararı

KDP Bağdat Teşkilatı Sorumlusu Şivan Muhammed Taha, il binalarına yönelik saldırının ikinci defa cezasız kaldığını vurgulayarak, bu nedenle Bağdat’taki büroyu kapatma, tüm siyasi ve örgütsel çalışmalarını durdurma kararı aldıklarını duyurdu.

KDP’den saldırının ardından ‘Bağdat’ kararı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta dün akşam Heşdi Şabi taraftarları, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) il teşkilatı binasına saldırarak bir kısmını ateşe verdi. Görüntülerde göstericilerin binanın içine girerek yağmaladığı görüldü.

KDP Bağdat Teşkilatı Sorumlusu Şivan Muhammed Taha, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Büromuza yönelik bu ikinci saldırıya karşı rahatsızlığımızın bir göstergesi olarak, Irak hükumetinin saldırganlar hakkında ne gibi adımlar atacağını görene kadar, Bağdat’taki büroyu açmama ve kentteki bütün siyasi ve örgütsel çalışmalarımızı durdurma kararı aldık” dedi.  

Taha, Ekim 2020’de de KDP Bağdat bürosuna İran ile yakınlığı ile bilinen silahlı grupların destekçileri tarafından yakıldığını, o saldırının da cezasız kaldığını hatırlattı.

Bağdat’ta dün akşam Heşdi Şabi grupları ve taraftarları, KDP’li olduğu iddia edilen Naif Kurdistani isimli bir kişinin Twitter üzerinden yaptığı paylaşımı gerekçe göstererek KDP’nin parti binası önünde toplanarak binayı ateşe vermişti.

Olayın ardından KDP’den yapılan açıklamada, söz konusu kişinin KDP ile herhangi bir bağlantısı olmadığına vurgu yapılarak, parti binasının güvenlik güçleri tarafından gerektiği gibi korunamadığı kaydedildi.

KDP ayrıca, Bağdat hükumetinden güvenlik konusunda bir garanti alınana kadar başkentteki faaliyetlerini durdurduklarını duyurdu.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan KDP Irak Parlamentosu Grup Başkanı Viyan Sabri, “Parti binamıza saldırının Şii mercilere yönelik hakaret içeren bir twitt nedeniyle olduğu yönündeki iddialar doğru değildi. Böyle bir durum olmadığı gibi saldırı tamamen bilinçli bir yönlendirmenin sonucunda yapılmıştır” dedi.

Sabri, “Kürtler Irak’taki tüm etnik ve dini yapıların değerlerine büyük saygı duyar. Bu nedenle kendisi KDP’li olmayan şahsın twitterda bahsettiği görüşleri zaten KDP’nin, KDP liderinin görüşleri olmadığı açıktır. Öte yandan bu saldırının Şii dini mercilerin tavrı olmadığı da açıktır.