KDP'den YNK'ye 'IŞİD' tepkisi: Kabul edilemez!

KDP'den YNK'ye 'IŞİD' tepkisi: Kabul edilemez!

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) Süleymaniye’de tutuklu terör örgütü IŞİD mensuplarını Kerkük Valisi Rakan Cuburi’ye teslim etmesine sert tepki gösterdi.

KDP Kerkük-Germiyan Başkanlık Konseyi tarafından yapılan açıklamada, tutuklu IŞİD’lilerin Kerkük’e teslim edilmesinin sorumluları hakkında soruşturma başlatılması istenerek, “Bir partinin yasaların üstünde konumlanarak mahkum bulundurması kabul edilebilir değildir” denildi.

YNK’nin hapishanelerinden Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin haberdar olmadığının kaydedildiği açıklamada, bu hapishanelerdeki tutukluların hiçbirinin mahkemeye sevk edilmediği ifade edildi.

Açıklamada, YNK’nin yasalara aykırı bir şekilde IŞİD’lileri hapsettiği ve buna göz yumulmaması gerektiği bildirildi.

Ne Olmuştu?

Kürdistan Yurtseverler Birliği, Kerkük’ün Hawice ilçesinde yakalanan ve IŞİD’li oldukları gerekçesiyle tutuklanıp Süleymaniye’deki cezaevine konulan 176 mahkumu Kerkük’ün atanmış valisi Rakan Cuburi’ye teslim etmişti.

YNK Kerkük Sorumlusu, IŞİD savaşı sonrası tutuklanan örgüt mensuplarının teslimi için YNK’nin Kerkük yönetimi ve (16 Ekim olaylarından sonra yasadışı bir şekilde) Kerkük’e vali olarak atanan Rakan Cuburi’yle bir anlaşma yaptıklarını belirtmişti.

Kerkük Operasyonlar Komutanı ise, IŞİD tutuklularının serbest bırakılmadığını sadece kendilerine teslim edildiğini söylemişti.

Öte yandan Kürdistan Demokrat Partisi Kerkük-Germiyan Sorumlusu Adnan Kerkuki, YNK tarafından teslim edilen IŞİD mensuplarından bazılarının Peşmergelerin şehit edilmesinde, bazılarının da Kerkük saldırısında yer aldıklarını söylemişti.