Kerkük’te Araplar Baas dönemi tapuları ile Kürtlerin mülklerine el koyuyor

Kerkük’te “İthal Araplar” Dubiz ilçesine bağlı köylerde, Baas rejimi döneminde kendilerine verilen tapuları kullanarak Kürtlerin arazi ve mülklerine yerleşiyor.

Kerkük’te Araplar Baas dönemi tapuları ile Kürtlerin mülklerine el koyuyor

Kerkük’ün doğusundaki Dubiz ilçesine bağlı Çakmak köyünde yaşayan Kürt aileler, “Kara Tapu” diye bilinen Baas rejiminden önceki döneme ait resmi tapuların sahibi. Ancak ne Irak hükumeti, ne de Bağdat yönetimine bağlı mahkemeler bu tapuları geçerli saymıyor. Bunun yerine Baas rejiminin bölgede “Araplaştırma” politikası karşısında diğer bölgelerden getirdiği Araplara verdiği tapular kabul görüyor.

Rûdaw’a konuşan Çakmak Köyü sakinlerinden Ali Omer, “Köyümüzü ve arazilerimizi tamamen işgal etme niyetindeler. Yaklaşık 25 dönüm tapulu arazim var. Elinde sahte bir belge ile gelen Arap şahıs, bana zorla imzalatmak istedi, imzalamadım” dedi.

Köy sakinleri, müdahale edilmemesi halinde tıpkı Saddam döneminde yapıldığı gibi mülk ve arazilerinin yeni bir “Araplaştırma” süreci kapsamında ellerinden alınacağını belirtiyor.

Köy sakinlerinden Omer Şaswar, Araplar tarafından hakkında açılan dava nedeniyle gözaltına alındıktan sonra kefaletle serbest bırakıldığını söyledi. Şaswar, evine gelen Arapların onu tehdit ettiğini, buna rağmen haksızlığa uğrayarak gözaltına alınan taraf olduğunu belirtti.

Omer Şaswar, “Köye traktörle gelen 8-9 kişilik bir grup benim tarlamı sürmeye başladı. Müdahale ettim, burasının bana dedelerimden kaldığını ve sürmelerine müsaade etmeyeceğimiz söyledim. Beni mahkemeye verdiler. Dubiz’da mahkemeye gittik, onları tehdit ettiğim şeklinde hakkımda şikayette bulundular” dedi.

Edinilen bilgilere göre, bölgeye gelen “İthal Araplar” şu ana kadar Kürtlere ait 300 dönümlük araziye el koydu. Bölgedeki Kürtler, Irak Parlamentosu’ndaki Kürt vekillerin duruma müdahale etmesini bekliyor. Ancak Kerkük’lü Kürt vekiller ise Parlamento’nun oturumlarına başlaması ve geçmişte bu konuda kurulan komisyonun aktif hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Irak Parlamentosu Kerkük Milletvekili Dilan Gaffur, “Baas rejiminin aldığı karar hala uygulanıyor. Parlamentonun önceki döneminde oluşturulan komisyon bu sorun hakkında bazı dosyalar hazırladı. Parlamento yeniden oturumlarına başladığında bu komisyonun çalışmalarına devam etmesi için çalışacağız” diye belirtti.  

IŞİD tehditi nedeniyle şu an 9 ailenin yaşadığı Çakmak köyünde daha önce yaklaşık 100 aile yaşıyordu. Dubiz ilçesindeki 30 Kürt köyünden şu an sadece 4’ü tamamen dolu. Diğer köyler ise bir yandan IŞİD tehditi, diğer yandan Araplaştırma çabaları kapsamında boşaltılma yüztutmuş durumda.  

Kerkük’ün Araplaştırılması süreci

Kerkük ve çevresinde 1968 yılında Baas Partisi’nin askeri bir darbeyle iktidara gelmesinden sonra “Araplaştırma” süreci başlatıldı. Bu süreç içerisinde onbinlerce Kürt aile zorla bölgeden sürüldü. Kürtlere ait araziler, Baas rejimi tarafından çıkarılan tapularla Irak’ın diğer bölgelerinden getirilen Araplara verildi, bu Araplar Kürt köylerine yerleştirildi.

Irak’ta özellikle Saddam sonrasında yerleşim yerlerinde bunun derin etkileri oldu. 2017’de Bağdat yönetiminin kente Sünni Arap Rekan Cuburi’yi vali atamasının ardından bir çok ilçede güvenlik güçlerinin desteği ile Kürt köylerine giren Araplar, arazilerin ve mülklerin kendilerine ait olduğunu öne sürerek Kürtleri tekrar sürmeye başladı.