Konda ve Genar'dan anket: HDP'nin oy oranlarında artış

Yeni partilerin kurulma hazırlığı, siyasette yükselen tansiyon bir erken seçim havasını diri tutmaya devam ediyor. Kamuoyu araştırma şirketleri de olası seçim anketleri üzerine yoğunlaşmış durumda.

Konda ve Genar'dan anket: HDP'nin oy oranlarında artış

Yeni partilerin kurulma hazırlığı, siyasette yükselen tansiyon bir erken seçim havasını diri tutmaya devam ediyor. Kamuoyu araştırma şirketleri de olası seçim anketleri üzerine yoğunlaşmış durumda.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AKP MKYK toplantısında Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın sunduğu anketi köşesine taşıdı.

KONDA’nın kasım ayı anketi hakkında bilgi verildiğini söyleyen Selvi, anket değerlendirmesinde yer aldığı söylenen iki tespiti şöyle açıyor:

1- AK Parti iktidar çoğunluğuna ancak MHP ile oluşturduğu ittifakla ulaşabiliyor.

2- CHP bir türlü iktidar değişimini sağlayacak oy artışı ivmesini yakalayamıyor.

Ankette bir de alarm işareti veren bir nokta olduğundan bahseden Selvi, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Kararsızlarla oy vermeyeceğini beyan edenlerin oranı yüzde 33’e ulaşıyor. Kararsızlar dağıtıldığında ise AK Parti yüzde 40, CHP yüzde 23.1, HDP 13.6, MHP 12.9, İYİ Parti 9.0, diğer 1.4 çıkıyor. Bu durumda cumhur ittifakı yüzde 52.9’a ulaşırken, millet ittifakı diğer partilerle birlikte 47.1 oluyor."

GENAR Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş’la da konuştuğunu kaydeden Selvi, “24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimine benzer bir tablo oluştu” dediğini aktarıyor.

Selvi'nin yazdığına göre en son ekim ayında bir anket yapmışlar. Buna göre AKP yüzde 40, CHP yüzde 26, MHP yüzde 11.5, HDP yüzde 11, İYİ Parti yüzde 7.5 çıkıyor. Saadet Partisi’ni de içine aldığınızda ‘diğer’ yüzde 4 çıkıyor.

GENAR anketinde de iktidar bloku yüzde 51.5 çıkıyor.

"Bu sonuçlar iyi ama yanıltıcı olmasın" diyen Selvi, "Çünkü kararsızlar partisi yüzde 33’le ikinci çıkıyor. Yeni partilerin kuruluş sürecinde kararsızların oranının bu denli yükselmesi neye işaret ediyor? Kararsızların kararı, seçimlerin kaderini de belirleyecek gibi gözüküyor" görüşünü dile getiriyor.

Öte yandan Selvi, Erdoğan'ın Şehir Üniversitesi üzerinde yaşanan tartışma nedeniyle 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski başbakan yardımcıları Ali Babacan ile Mehmet Şimşek’i hedef almasına da değiniyor.

Selvi, "Erdoğan, ellerinden tutup cumhurbaşkanı ve başbakan koltuklarına oturttuğu isimlerin kendisine ihanet ettiğini düşündüğü için giderek sertleşecek" diyor.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.