Kosret Resul, Talabanilerin görüşme talebini reddetti

Kurdistan Bölgesi Başkan yardımcısı Kosret Resul, Talabanilerin görüşme isteğini reddederken, YNK'yi acil toplantıya çağırdı.

Kosret Resul, Talabanilerin görüşme talebini reddetti

Bağdatpost'ta yer alan bir haberde, Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Kosret Resul'un, bugün Mam Celal Talabani'nin aile üyelerinden gerginliği gidermek ve ilişkilerde yeni bir sayfa açmak amacıyla müzakerelerde bulunmak üzere heyet gönderilmesi teklifini reddettiği ileri sürüldü.

Talabanilerin önerisini reddettiği bildirilen Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Sekreter birinci yardımcısı Kosret Resul, YNK politbürosunu acil toplantıya çağırdı.

Kosret Resul, YNK içinde hiç kimsenin, partinin politbürosu ve yönetiminin iznini almadan Irak hükümetiyle görüşmeler yapamayacağını veya anlaşma imzalayamayacağını dile getirdi.

Çarşamba günü bir açıklama yayınlayan Kosret Resul, partisi YNK’yi, bazı yöneticilerin Peşmerge güçlerine kontrolleri altında bulunan bölgeleri direnmeden Iraklı güçlere teslim etmeleri emrini vermek suretiyle Kerkük’ün Iraklıların kontrolüne girmesini sağlamakla eleştirdi.

Bağdatpost'ta yer alan ancak doğruluğu henüz teyit edilemeyen iddialara göre yine Çarşamba günü YNK yönetiminin aralarında Celal Talabani’nin büyük oğlu Pavel Talabani’nin de bulunduğu 6 yöneticiyi Parti’den ihraç etti.

İhraç olayını görüştüğümüz politik uzmanlar ise Kurdistan Bölgesi'nin çelişkileri bertaraf ederek politik birliği muhafaza etme gayreti gösterirken, Bağdat kaynaklı bu ve benzeri haberlerin mevcut çelişkileri derinleştirme amaçlı algı siyaseti olabileceğini öngörüyorlar.

Kurdistan Bölgesi'nde YNK'den ihraç konusunda hiç bir duyum bulunmadığını dile getiren uzmanlar, Bağdat'ın, İran'ın sinsi politikalarıyla Kürtleri bir araya gelemeyecek şekilde bölmeye çalıştıklarını, Kürtlerin bu bölünme çabalarına ve yanıltıcı haberlere karşı duyarlı davranmaları gerektiğinin altını çiziyorlar. 

Kurdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Peşmerge güçlerinin Kerkük’ten çekilmesi nedeniyle YNK’yi Kurdistan’a ve Kürt halkının bağımsızlık hayallerine ihanetle suçlarken, Perşembe günü Irak Yüksek Mahkemesi Kurdistan Bölgesi Başkan yardımcısı Kosret Resul’u, Kerkük’e birlikler gönderdiği için tutuklanması yönünde karar çıkardı.