Koyeli 700 aile İran saldırıları yüzünden evlerine dönemiyor

Erbil'in Koye ilçe kaymakamı, İran'ın insansız hava aracı ve füzeli saldırılarından dolayı yerlerini terk eden 700 ailenin yeni saldırı tehdidi nedeniyle evlerine henüz dönmediğini söyledi.

Koyeli 700 aile İran saldırıları yüzünden evlerine dönemiyor
Koye Kaymakamı Tarık Hayderi, bu 700 ailenin Hermote, Şile ve Topzawa köyleri ile Doğu Kürdistanlı (Rojhılat) mültecilerin kaldığı kampların sakinleri olduğunu söyleyerek “Hermote köyünde, çoğunluğu Hristiyan olan 140’ı aşkın hane var” dedi.
 
Rudaw ajansına yaptığı açıklamada, İran saldırılarının tekrar etme ihtimali olduğunu ifade eden Hayderi, “Bu ailelerin ne zaman döneceği belirsiz çünkü İran saldırılarının tekrarlanmasından korkuyorlar. Saldırıların tekrarlanmayacağının ve hayatlarının hiçbir garantisi yok” diye konuştu.
 
İran, 28 Eylül’de Rojhılatlı Kürt partilerinin kamplarına yönelik hava saldırıları düzenledi. Bu saldırılarda 18 kişi yaşamını yitirirken 50 kişi de yaralandı.
 
Erbil’in Koye ilçesine bağlı köylerde yaşayan yüzlerce aile de köylerini terk etmek zorunda kaldı.
 
İran, 28 Eylül’den sonra da Doğu Kürdistanlı Kürt partilerinin kamplarına ve mültecilerin kaldığı kamplara saldırılarını sürdürmüştü. Bu kampların sakinleri hâlen saldırıların tekrarlanmasından endişeli.
 
Koye ilçesine bağlı Hermote köyü, Kürdistan Bölgesi’nin en büyük Hristiyan köylerinden biri. İran bombardımanından önce köyde Hristiyanlara ait 118, Müslmanlara ait 25 hane vardı.
 
Köylülerinin köyü terk etmesi üzerine konuşan Hermote Köy Meclisi Başkanı Hurmız İsa, “30-40 aile gündüzleri köye gelip akşamları tekrar Koye ilçesine dönüyor. Köye dönüp tamamıyla yerleşen ailelerin sayısı 10’u bulmuyor” ifadelerini kullandı.
 
“İnsanlar çocuklarının hayatından endişeli”
 
Çocuklarının hayatından endişeli olduklarını aktaran İsa, “İnsanlar, insansız hava araçları ve füzeli saldırılardan ötürü kendilerinin ve çocuklarının hayatı için endişeli olduklarından köylerine dönmüyor” dedi.
 
“Dini ayinlerimizi yine yapacağız”
 
İsa, dini ayinlerini gerçekleştirmeye devam edeceklerinin dile getirerek,
 
 “Sözümüzde duracağız. Bu sene de yeni yılı kutlayacağız ve Hermote’de, Hz. İsa'nın doğumu kutlamaları önceki yıllarda olduğu gibi devam edecek. Bu olayların kutlamalarımızı etkilemesine izin vermeyeceğiz.
 
İnsansız hava araçları ve füzeler üzerimizde de olsa kutlamalarımızı yapacağız. Halkı, hazırlıklarını yapmaya davet ediyoruz”  ifadelerini kullandı.