KSDP lideri: Kerkük'te yeni valinin belirlenmesinde Türkiye’nin rolü olacak

Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud, Kürtlerin Kerkük il meclisi seçimlerine programsız katıldığını, oylardaki düşüşün nedeninin bu olduğunu söyledi. Hacı Mahmud, Türkiye’nin desteklediği Sünni Arap ve Türkmenlerin aldığı oya dikkat çekerek, “Türkiye’nin yeni vali belirlenmesinde rolü İran’dan daha fazla olacak” dedi.

KSDP lideri: Kerkük'te yeni valinin belirlenmesinde Türkiye’nin rolü olacak

Rûdaw TV’nin bültenine konuk olan Muhammed Hacı Mahmud, Kerkük başta olmak üzere Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde yapılan il meclisi seçimlerinin sonuçlarını değerlendirdi.

Seçim sonuçlarının “Kürtlerin korktuğu şekilde” olduğunu dile getiren Hacı Mahmud, “Kürtler ilk kez Kerkük ve diğer vilayetlerde bu kadar az sandalye ve oyu aldı. Bu Kürtlerin kendi ihmalkarlıklarından kaynaklandı” yorumunu yaptı.

“Bağdat seçimleri bilerek erteledi”

Hacı Mahmud, bunun nedenlerini ise şöyle sıraladı:

“Bunlardan ilki Kerkük'te seçimlerin Bağdat tarafından bilinçli olarak ertelenmesiydi. Kürtler 2003'ten 2017'ye kadar Kerkük'te yönetimi elinde bulunduruyordu. Ama belli ki bu süre zarfında iyi çalışamadılar. Ancak Bağdat da Kerkük'teki yönetimden Kürtleri tamamen soyutlayana kadar seçimleri erteledi. Amaç, Kürtleri idari, güvenlik ve diğer bürokratik makamlardan soyutladıktan sonra seçimleri yapmaktı, bunu da yaptı.

“Kürtler seçimlere plansız ve programsız katıldı”

Kerkük'te Kürt oylarının azalmasının diğer iki nedeni ise Kürt partileri arasındaki çekişme ve kentte uygulanan yoğun Araplaşma politikasıydı. Ancak asıl neden Kürtlerin ihmalkar davranmasıydı ki bundan kendileri sorumlu. Kürtler bu defa il meclisi seçimlerine plansız ve programsız katıldı. Bu, Ninova ve Kerkük'te Kürtlerin sandalye kaybetmesine neden oldu. Aynı zamanda Xaneqin’de Kürt temsilcisi olarak bir Arap'ın seçilmesi gerçekten Kürtlere yapılacak en büyük hakarettir.”

KSDP lideri, bundan sonraki aşamada Kürt taraflar arasındaki birlik ve beraberliğin önemine dikkati çekerek, “Ama Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) kendi aralarında anlaşamazlarsa Kerkük'ten bir şey beklememeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

“Valilik makamı Kürtlerin lehine kararlaştırılabilir”

Seçimlerin ardından Kerkük’te il meclis yönetimi ve vali seçimi merak edilen konuların başında geliyor. Hacı Mahmud, bu konuda ise şu yorumu yaptı:

“Kerkük'te çok fazla tarafın birbiri ile çekişmesi var. Bu defaki seçimlerin kazananlarından biri Türkiye çünkü Kerkük'te Sünni ve Türkmen Araplar belli sayıda bir oy aldı. İran ise seçimi kazanamadı. Kentte yeni vali seçimi konusunda Türkiye’nin rolü olacaktır. Valilik makamının Kürtlerin çıkarı doğrultusunda, lehine kararlaştırılması ihtimali var. Yani Şiiler ile İran ya da Türkiye'ye yakın olan Sünni Araplar ve Türkmenlerden oluşan taraflardan biri Kürtleri kabul etmez ise diğeri buna karşı edebilir.”

Muhammed Hacı Mahmud, seçimde parti olarak oy kaybı yaşadıklarına işaret ederek, “Daha önce Xaneqin’de binden fazla, Kerkük'te ise 7 binden fazla oyumuz vardı. Ama bu seçimde oylarımız azaldı. Bundan dolayı kimseyi suçlamıyoruz, kendimizi suçluyoruz” dedi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun 19 Aralık 2023 tarihinde açıkladığı resmi olmayan sonuçlarına göre, Kerkük'te Kürt partiler 217 bin 815 oy aldı.

KYB 139 bin 373, KDP 46 bin 749, Yeni Nesil Hareketi 24 bin 620, İslami partilerin kurduğu “Kerkük Meşalesi Koalisyonu” 6 bin 655, KSDP ise 377 oy aldı.