Kubad Talabani’nden Ankara’nın ‘YPG'lilerle ortak talim’ açıklamasına yanıt

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Erbet Havalimanı’nda Terörle Mücadele Birimi dışında başka güçlerin bulunduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kubad Talabani’nden Ankara’nın ‘YPG'lilerle ortak talim’ açıklamasına yanıt

Başkent Erbil’de Avrupa Birliği’nden bir heyetle görüşen Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Erbat'teki havaalanında yönelik saldırının bir daha tekrarlanmamasını umut ettiklerini söyledi.

Saldırının “tehlikeli bir gelişme” olduğunu ve Kürdistan Terörle Mücadele Gücü'nü hedef aldığını belirten Talabani, bu gücün kurulduğu günden bu yana yirmi yıldır terörle mücadelede koalisyon güçlerinin ana müttefiki olan resmi bir yapı olduğunu vurguladı.

“Saldırının mazeretlerini şiddetle reddettiklerini” dile getiren Talabani, “Saldırıda şehit düşenler ve yaralananların tamamı kahraman Kürdistan Peşmergeleri ve terörle mücadele birimi mensuplarıydı. Onların dışında havalimanında başka hiçbir güç yoktu” dedi.

Talabani, Irak hükümetine, müttefiklerine ve Avrupa Birliği'ne Irak'ın egemenliğini koruma ve bu tur saldırıların tekrarını engelleme çağrısı yaptı.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, AB heyeti ile görüştü

Ne olmuştu?

Süleymaniye’nin Erbet ilçesindeki havalimanına Pazartesi günü insansız hava araçları düzenlenen saldırıda Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı Terörle Mücadele Birimi üyesi 3 Peşmerge hayatını kaybederken 3'ü de yaralandı.

Saldırıya Kürdistan Bölgesi ve Irak’tan tepkiler gelirken Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, saldırının Türkiye’den Irak  hava sahasına geçen İHA’lar tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise “Patlama esnasında, KYB’ye bağlı Terörle Mücadele Grubu’nun PKK/YPG’lilerle birlikte talim yaptığı” şeklinde bir açıklama yaptı.