Kürdistan Bölgesi'ni hedef alan sahte altyazılı videonun gerçeğinde ne var?

İran’ın Erbil’e yönelik füze saldırısının ardından İsrailli bir doktor ile 12 yıl önce yapılan röportaj yeniymiş gibi ve yanlış alt yazı ile sosyal medyada dolaşıma sokuldu. Röportajın gerçeğinde doktor lazer ile göz ameliyatından bahsederken sahte altyazısında ise güya Mossad'ın Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri hakkında konuşuyormuş gibi gösterildi.

Kürdistan Bölgesi'ni hedef alan sahte altyazılı videonun gerçeğinde ne var?

İsrailli bir televizyon kanalının yıllar önce göz doktoru Dr. David İsrael ile yaptığı röportajdan kesilen kısa bir video, Arapça altyazı ile sosyal medya platformları üzerinden paylaşılmaya başlandı.  

YouTuba, 4 Mayıs 2011 tarihinde yüklenen İbranice röportajda Dr. David İsrael, lazer ile göz tedavisinden bahsediyor.

Ancak, röportajdan kesilen ve 1 dakikadan daha az bir bölümüne Arapça altyazısı eklendi ve güya doktorun İsrail gizli servisi Mossad’ın Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkilerini anlattığı şeklinde gösterildi.

Üstelik röportaj sanki İran'ın 15 Ocak’ta Erbil’e yönelik balistik füze saldırısından sonra yapılmış gibi yansıtılmaya çalışıldı.

4 Mayıs 2011'de YouTube'a yüklenen video

Sahte altyazılı videoda ne yazıyor?

Sahte videodaki altyazıda, güya sunucu kadın, Dr. İsrael’e, “Mossad'ın Kuzey Irak'ta medyada çıkan haberler kadar büyük olduğu doğru mu?” diye soruyor.

Dr. İsrael’in ise, “Mossad'ın Kuzey Irak'ta çok güçlü olması şaşırtıcı değil. İsrail'in Kürt tarafının talebi üzerine her düzeyde aktif bir varlığı söz konusu. Bu yüzden bölgedeki varlığımız açık olmalı ve artık İsrail’in bölgede resmi temsilciliği olması gerektiğini düşünüyorum” diye yanıt verdiği yazılıyor.

Sunucunun diğer bir sorusu, “Öyleyse konuşmalarınızdan şunu anlıyorum; İran Mossad karargahını hedef aldı?” şeklinde çevrilmiş.

Dr. David İsrael’in ise, “Doğrusu bu konu hakkında pek bilgi sahibi değilim” diye yanıt verdiği yazılıyor.  

Röportajın içeriği ne hakkında?

Röportajın orijinalinde, bugün hala İsrail'in Hayfa kentindeki Enaim Tıp Merkezi'nde kıdemli cerrah olan Dr. David İsrael ile sunucu, siyasetten, Mosad’dan ve İran’ın saldırılarından değil tamamıyla tıp ve lazer ile göz tedavisinden bahsediyor.

Sunucu, “Tıp Merkezi'nden Dr. David Israel’e soracağız. Merhaba, lazer göz ameliyatları hakkında konuşuyoruz ama hayatımız boyunca lazer ışınlarına karşı uyarılıyoruz, neden?” diye soruyor.

Dr. İsrael ise, “Göz ameliyatlarında kullandığımız lazer, şeker hastaları ve glokom hastalarına günlük hayatımızda kullanılan lazerlerden farklıdır. Katarakt ameliyatında kullanılan lazer soğuk lazerdir” diye yanıt veriyor.

Sunucu, “Ama diyelim ki lazer ameliyatından birkaç yıl sonra görmemizde bozukluk oluştu. O zaman kontakt lenslere ihtiyacımız olacak mı?” şeklindeki sorusuna ise İsrailli doktor, “Bu şekilde yanıt vereyim, evet, doğru” sözleri ile yanıt veriyor.

Video Erbil saldırısının ardından servis edildi

Sosyal medyada paylaşılan sahte altyazılı video, İran Devrim Muhafızları’nın başkent Erbil’de Kürd iş insanı Peşrew Dizayi’nin evini hedef alan saldırısının ardından sosyal medyaya servis edildi.

İran’ın “Mossad karargahı” dediği evde, Peşrew Dizayi’nin yanı sıra henüz 1 yaşına girmemiş olan kızı Jina, misafiri Iraklı iş insanı Kerem Mikhail ve Filipinler vatandaşı Jina’nın dadısı kadın hayatını kaybetti, 16 sivil de yaralandı.

Saldırının ardından İran yönetimi ve resmi medyası, bombalanan binanın Mossad'a ait olduğunu iç ve dış kamuoyuna kanıtlamak için yoğun dezenformasyona başladı.

İran basını, son olarak Dizayi’nin Yahudi bir hahamla fotoğrafını Photoshoplayıp “Kürdistan petrolünü İsrail'e sattığı” yönünde yalana başvurdu. /Rudaw