Kürdistan Bölgesi heyeti Bağdat temaslarını tamamladı

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Yüksek Müzakere Heyeti, Bağdat’taki temaslarını tamamlayarak Erbil’e döndü.

Kürdistan Bölgesi heyeti Bağdat temaslarını tamamladı

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Yüksek Müzakere Heyeti, Bağdat’taki temaslarını tamamlayarak Erbil’e döndü.

Yüksek Müzakere Heyeti Üyesi Abdulhakim Xesrew, heyetin bu akşam Kürdistan Bölgesi’ne döndüğünü belirterek, yakın bir zamanda tekrar Bağdat’a gidileceğini ve henüz anlaşmaya varma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Xesrew, Erbil heyetinin Bağdat’ta Iraklı siyasi taraflar ve Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu ile 2021 yılı bütçe yasa tasarısını görüştüğünü belirterek, Bağdat’la anlaşmaya varılan 250 bin varil petrol tesliminin gündeme geldiğini ifade etti.

Kürdistan Bölgesi heyeti, geçtiğimiz 2 hafta içinde 2 defa Bağdat’a gitti. Heyet, son 2 günde de Bağdat’ta görüşmelerde bulundu.

Öte yandan, Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hasan Kabi, Erbil heyetinin Bağdat’taki görüşmelerinin verimli olduğunu söyledi.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı şunları söyledi:

“Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti heyetleri arasındaki gidiş gelişler devam ediyor. Kürdistan Bölgesi heyeti sorunların çözümü için Irak hükümetine iyi bir imkan sundu. Bu sorunlardan biri de petrol gelirleri ve petrol dışındaki gelirler konusu. Bence şuana kadar işler doğru bir şekilde yürütülüyor. Bazı konularda anlaşmazlıklar yaşanıyor. Kürdistan Bölgesi’ndeki memurların sayısı da bu konulardan biri… 2021 yılı bütçesi sadece belirli bir kesim veya bir bölge için değil, parlamentodaki tüm komisyonlar bütçenin Zaho’da Basra’ya kadar tüm Irak halkı için olması konusunda anlaşmaya vardı.”

Kabi, “Doğal kaynaklar tüm Irak halkına aittir. Dolayısıyla nüfusa göre dağıtım yapılmalı. Bütçenin gerçekçi olmasının istiyoruz, hayali olmasını değil” diye konuştu.

/ K24