Kürdistan Bölgesi ve Irak toz bulutu altında

Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın başkenti Bağdat ve çevresinde ağır toz fırtınası önceki günden bu yana etkili oluyor.

Kürdistan Bölgesi ve Irak toz bulutu altında

Bağdat ve diğer bazı kentlerde görüş mesafesi 100 metrenin altına düştü.

Irak hükümeti toz bulutuna karşı kurumlarda resmi tatil ilan etti ve hava uçuşlarını durdurdu. Sağlık ve güvenlik hizmeti veren kurumlar ise tatil dışında tutuldu.

Irak halkı ise yanlış çevre ve tarım politikalarının bu durumun nedeni olduğunu belirterek yönetimi eleştiriyor.

Manav Raed Mohammed, "Tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması bu durumun nedenidir” dedi.

Söz konusu toz fırtınası yalnızca bu ay Irak'ta meydana gelen sekizinci kum dalgası. Dün öğleden sonra 2.000'den fazla kişi hastanelere kaldırıldı.

“Evde kalın”

Bağdat'taki Yermuk Hastanesi direktörü Dr. Ahmed İsmail, boğulma riski nedeniyle insanların ağız ve burunlarını kapatıp evlerinde kalmalarını, pencere ve kapılarındaki delikleri kapatmalarını istedi.

Irak Ulaştırma Bakanlığı, kum fırtınasından dolayı tüm ülke havalimanlarındaki uçuşların askıya alındığı duyurdu. Eğitim Bakanlığı ise okullardaki sınavların salı gününe ertelendiğini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi’nde de etkili oluyor

Toz fırtınası Kürdistan Bölgesi’nde de etkili oluyor. Başkent Erbil’de önceki gün akşam saatlerinden itibaren toz şehri kaplamaya başladı.  Görüş mesafesi düştü. İnsanlar evlerine çekildi.

Son derece yoğun yaşanan toz bulutu evlerin içine kadar etkili olabiliyor. Bu nedenle kapalı alanlar da yüzde yüz güvenli olmaktan çıkmış durumda. Dışarı çıkmak zorunda kalan insanların maske taktığı gözlendi.

Toz fırtınasının yarın akşam saatlerinde etkisini yitirmesi bekleniyor.