Kürdistan Bölgesi'nde 3 milyon dönüm alana buğday ve arpa ekilecek

Kürdistan Bölgesi'ndeki 5 milyon dönümlük ekilebilir arazinin bu yıl 3 milyon dönümüne buğday ve arpa ekilmesi planlanıyor.

Kürdistan Bölgesi'nde 3 milyon dönüm alana buğday ve arpa ekilecek

Kürdistan Bölgesi Tarım Bakanlığı Danışmanı Rizgar Hemed Xidir, ülkede yılda 50 binden fazla çiftçinin buğday ve arpa yetiştirdiğini söyledi.

Rizgar Hemed Xidir, üretilen buğdayın tamamının çiftçiden alınmasına yönelik bir plan üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Kürdistan Bölgesi'nde buğday ve arpa ekimine uygun 5 milyon dönüm arazi var; bunlar ekim için kullanılıyor” dedi.

Çiftçilerin buğday ve arpa ekimi için araziyi sürmeye başladığını kaydeden Xidir, il ve ilçelere göre bu yıl ekilen arazileri belirlemek için çalışma başlatıldığını ve çalışmanın 15 Kasım’da tamamlanacağını söyledi.

Geçtiğimiz hasat döneminde Kürdistan Bölgesi'ndeki çiftçilerden sadece 500 bin ton buğday alınmıştı. Kürdistan Bölgesi Tarım Bakanlığı Danışmanı Rizgar Hemed Xidir, "Tüm çiftçilerin dolduracağı bir form hazırladık, ardından arazi alanı, ekim miktarı ve rekolte tahminini içeren tüm bilgiler Irak'a verilecek. Irak'ın verdiğimiz bilgilerin yanlış olduğunu iddia etme durumu ortadan kalkacak” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nde buğday ekilen arazilerin büyük kısmı Süleymaniye ilinde bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Süleymaniye, Halepçe, Garmian ve Raperin'de yaklaşık 1,1 milyon dönüm araziye buğday ekilirken, Duhok ve Zaho'da 775 bin dönüm araziye buğday ekildi. Erbil ve Soran Özerk Yönetimi'nde de 665 bin dönüm araziye buğday ekimi yapıldı.

Rizgar Hemed Xidir, Kürdistan Bölgesi'nde her yıl 50 bin ile 53.000 çiftçinin kendi topraklarında tahıl ektiğini söyledi.

Bu yıl Irak hükümeti, çiftçilerden ton başına 850 bin dinar karşılığında buğday satın aldı; ancak Kürdistan Bölgesi'ndeki çiftçilerden yalnızca 500 bin ton buğday alındı. Bunun 230 bin tonu Süleymaniye ve Halepçe’den, 145 bin tonu Erbil'den, 125 bin tonu da Duhok'ta üretilen buğdaydı.