Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin tarihi netleşti

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin yapılma tarihini onayladı

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin tarihi netleşti

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Parlamentosu seçimleri hakkındaki bölgesel kararnameyi imzaladı.   

Kararnamede, “Irak Kürdistan Bölgesi Cumhurbaşkanlığı Yasası, 2005 tarihli 1 Sayılı Kanuna göre, Kürdistan Parlamentosu altıncı dönem seçimlerinin yapılacağı tarih olarak 1/10/2022 olarak belirlenmiştir" ifadeleri yer aldı.

Kararnamede ayrıca, ilgili taraflar olan Kürdistan Parlamentosu, Kürdistan Bölgesi Hükumeti ve Seçim Komisyonunun sürecin işlemesi için gerekli işlemlere başlaması gerektiği belirtildi.

10 Şubat günü Kürdistan Parlamentosu’nda yer alan gruplar, seçim yasası, komisyon ve anayasa hakkındaki görüşlerini içeren önerilerini Parlamento Başkanlığı’na sundu. Parlamento Başkanlığı’nın önümüzdeki günlerde konu ile ilgili oturum için gün belirlemesi bekleniyor.

 13 Şubat günü de Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan bir heyet, seçim ve anayasa konularını görüşmek için siyasi partileri ziyaret etti.

Kürdistan Bölgesi Hükumetinin görev süresi 11 Haziran 2022 tarihinde sona eriyor. Tarafların uzlaşma sağlaması halinde Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’nun süreç için en az altı ay önce hazırlıklarına başlaması gerekiyor.