Kürt Dil Platformu’ndan Türk Dil Kurumu’na Mektup
Kürt Dil Platformu (PZK) öğrenci ve ailelere seçmeli ders olarak Kürtçe'yi tercih etme çağrısında bulundu.
2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde okutulacak seçmeli dersler için başvuru sürecinin başlaması dil kurumlarını harekete geçirdi. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 22 Ocak 2021 tarihine kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.
Kürtçe'nin seçmeli ders olarak tercih edilmesi için Kürt kurum ve dernekleri sosyal medya platformlarında kampanyalar başlattı.
Diyarbakır’da basın toplantısı düzenleyen Kürt Dil Platformu, Türk Dil Kurumu’ndan Kürtçe ile ilgili 10 istekte bulundu.
Kürtlerin dil ve kimlik haklarının yasal ve anayasal olarak kabul edilmediğini belirtilen açıklamada, Türk Dil Kurumu’ndan Diyarbakır’da Kürtçe şubesi açılması istendi.
Kürtçe üzerine bilimsel eserlerin resmi kurumlarca yapılmadığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“PZK (Platforma Zimanê Kurdî-Kürt Dil Platformu) olarak; TDK’nin (Türk Dil Kurumunun) Türkçe için kuruluşundan beri kapsamlı çalışmalar yaptığını bilmekteyiz. Sadece Türkiye Türkleri için değil, Dünyada yaşayan Türkler için yaptığınız çalışmaları yakından takıp ediyoruz; fakat buna rağmen devlet yöneticileri tarafından her seferinde ’Cumhuriyetin kurucu unsurları’ olarak ifade edilen Kürtler için şimdiye kadar sadece bir Türkçe - Kürtçe sözlük yayımlamanızı, yeterli görmediğimizi önemle dile getirmek istiyoruz.
Son yıllarda TRT-KURDÎ’nin yayına başlamasını, Kürtçe seçmeli dil derslerinin uygulanmasını, üniversitelerde Kürt dili bölümlerinin açılmasını olumlu adımlar olarak değerlendiriyoruz. Ancak bunun karşılığında Kürtlerin dil ve kimlik hakları henüz yasal ve anayasal olarak kabul edilmemiştir. Bu, eşitlik, adalet ve demokrasi kavramlarıyla bağdaşmayan bir tutumdur.
Kürtlerin eşitlik duygularının insan hakları ve demokrasi temelinde güçlenmesi, doğal olarak kültür ve kimlik haklarının kabulünü görmeye başlamalarıyla mümkündür. Elbette ki, kültürel ve kimliksel varlığın en önemli belirtisi olan dilin önemini siz dil uzmanlarına anlatma niyetinde değiliz; amacımız adalet ve vicdanın dilini konuşturmaktır: Kürtler Türkiye Cumhuriyetinin bütün kurumlarında kendini, kendi diliyle yaptıkları kültürel faaliyetleri görmek istiyor. Başka bir ifadeyle; kültürel ve kimliksel varlığının kabulünü, kültürel faaliyetlerle ve özellikle diliyle görmek istiyor.
Kürtlerin dillerini korumak, gelecek nesillere aktarmak onların en doğal hakları ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de en temel görevlerinden biri olduğuna inanmak istiyoruz. Platform olarak; Kürtçenin devlet kurumlarından dışlandığını, Kürtçe üzerine bilimsel eserlerin resmi kurumlarca yapılmadığını, yapılmak istenenlerin yasaklandığını de üzülerek takip etmekteyiz. Tüm siyasi çekişmelerden bağımsız olarak Kürtçenin bir kültür ve yaşam dili olarak kabul görmesi amacıyla; Türk Dil Kurumu’nda Kürt dilinin çalışılmasını ve bu dil ile yapılmış eserlerin yayımlanmasını istiyoruz.
Kurumunuz bünyesinde yürütülecek olan Kürtçe çalışmalarının yaşanan gündemden bağımsız ve süreklilik arz eden bir yapıda olması doğrultusunda aşağıda belirtilen isteklerimizi dikkate almanızı istiyoruz:
1- Kurumunuzun Diyarbakır’da bir Kürtçe şubesinin açılması ya da Ankara’daki merkezde Kürtçe şubesinin/kürsüsünün açılması
2- Kürtçe uzmanlarının istihdam edilmesini
3- Kapsamlı Kürtçe sözlük çalışmasının yapılması
4- Etimolojik Kürtçe sözlük çalışmasının yapılması
5- Kürtçe Tarama sözlük çalışmasının yapılmasını
6- Kürtçe Deyimler ve Atasözleri sözlüğü çalışmasının yapılması
7- Dijital Kürtçe sözlüğün yayımlanması
8- Uluslararası Kürtçe Sempozyumunun düzenlenmesi
9- Üç ayda bir “Kürtçe Dil Bilgisi” dergisinin çıkarılması
10- Kürtçe gramer alanında yapılan eserlerin yayımlanması
Kürtçe çalışmalarınızda PZK (Kürt Dil Platformu) olarak katkı sunmaya, birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu bildirir çalışmalarınızda başarılar dileriz.”