Kürt Dil Platformu’ndan YÖK’e mektup
Kürt Dil Platformu (PZK), Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) bir mektup göndererek, yüksek öğretimde Kürtçe ile ilgili önerilerde bulundu.
Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri, Diyarbakır’da düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, bazı üniversitelerde Kürtçe bölümlerinin açılmasının önemli olduğunu ancak bu adımların geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Basın toplantısında YÖK'e hitaben yazılan açık mektup okundu.
2009 yılında Kürtçe’ye ilişkin başlatılan reformların önemli olduğu belirtilen mektupta, şu ifadelere yer verildi:
“Bilindiği üzere anadili Kürtçe olan vatandaşlar 25 milyonu aşan nüfusları ile ülkemizin ikinci büyük kitlesini oluşturmaktadırlar. Buna rağmen üniversitelerde anadillerini ve edebiyatlarını öğrenme imkânına çok gecikmeli olarak ancak 2009 yılında kavuşabildiler. Başkanlığınızın kararlarıyla birçok üniversitede lisans düzeyinde Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalları ve lisansüstü düzeyde de Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalları açıldı. Reform niteliğinde olan bu karar o zaman bölge halkı tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak gelinen noktada mevcut Anabilim Dalları, farklı nedenlerden dolayı artık beklentileri karşılayamaz durumdadır. Ortaya çıkan yeni sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik koşullar bu konuda bazı değişiklik ve iyileştirmeleri gerekli kılmaktadır.”
YÖK’e gönderilen mektupta Kürt Dil Platformu’nun istekleri söyle sıralandı:
1-Edebiyat Fakültelerindeki mevcut Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dallarının Bölümlere dönüştürülmesi,
2-İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere Kürtçe konuşan vatandaşların yoğun olarak yaşadığı her Büyükşehir Üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümlerinin açılması,
3-İstanbul ve Diyarbakır Dicle Üniversitelerinde Kürt Araştırmaları Enstitüsünün kurulması
4-Sosyal Bilimlerde sadece Kürtçe Eğitim veren bir Kürt Üniversitesinin planlanmasını
5- Yukarıda dile getirdiğimiz konularda sizlerle işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.