Kürt doktor inanılmazı başardı tıpta devrim yaptı: İsveç kralı konuk etti

Dr. Azad Necar yanında çalıştığı İsveçli profesöre, “yapay bir kalp yapmak istiyorum” dediğinde profesör gülerek, “bu dediğim imkansız birşey, başaramazsın” diye cevap veriyor. Aynı şeyi eve gelince annesine de söyleyen Dr. Necar, ondan da şu cevabı alıyor, “Sadece Allah yapabilir, kullar değil.”

Kürt doktor inanılmazı başardı tıpta devrim yaptı: İsveç kralı konuk etti

Dr. Azad Necar yanında çalıştığı İsveçli profesöre, “yapay bir kalp yapmak istiyorum” dediğinde profesör gülerek, “bu dediğim imkansız birşey, başaramazsın” diye cevap veriyor. Aynı şeyi eve gelince annesine de söyleyen Dr. Necar, ondan da şu cevabı alıyor, “Sadece Allah yapabilir, kullar değil.”

Bu diyalog 18 yıl önce gerçekleşiyor. O zamanlar oğluna gülen anne, bugün, “dediklerine güldüm ama oğlum dediğini yaptı” diyor.

Dr. Azad Necar bu sıralar yapay kalp yapımında son aşamaya gelmiş bulunuyor. O gün Necar’a “başaramazsın” diyen profesör de çalışmanın başarıya ulaşması ardından arkadaşlarını çağırarak onların gözü önünde Kürt doktordan özür dilemiş.

İskandinav kalp

Vasteras kentindeki Scandinavian Real Heart şirketinin en üst katındaki labaratuarda Dr. Azad Necar ve arkadaşları yapay kalbin son rütuşlarını yapmakla meşgul. 18 yıldır üzerinde çalıştığı bu yapay kalbin hacmi tıpkı yetişkin bir insanın kalbi kadar büyük.  

Dr. Azad Necar, gecesini gündüzüne kattığı bu çalışma için milyonlarca euro harcandığını belirtiyor. Kürt doktor, tamamlama aşamasına gelen projesi için dünyanın çeşitli ülkelerinden talep geldiğini söylüyor. Fakat İsveç hükümeti projeyi sahiplenip finanse etmeyi kabul etmiş bulunuyor.  

İsveç Kralı da Kürt doktorun başarısı nedeniyle kendisini birkaç defa huzuruna davet etmiş, onuruna yemek vermiş. Aynı şekilde İsveç Başbakanı da kendisini ağırlamış.

Bu yüzden, “Kralın ailesi çok nezaketli bir aile. Her türlü projemde bana yardımcı olacaklarına söz verdiler” diyor.

Bitirme aşamasına gelen projesinin deneme bölümlerini de geride bırakan Dr. Azad Necar, projenin insanlar üzerinde hayata geçirilmesi için bazı yasal aşamalardan da geçmesi gerektiğini dile getiren Necar, “Az kaldı, artık dünyada kalp hastalıkları ve krizler yüzünden ölenmerin sayısı azalacak” diyor.  

Zaho’dan Vasteras’a

Dr. Azad Necar, Duhok’un Zaho ilçesinde doğmuş. Babası “siyasi faaliyetleri” nedeniyle Saddam rejimi tarafından Bağdat’a sürüldüğünde o henüz çok küçükmüş. Kürt doktorun babası Duhok ve Musul’da tanınan bir avukatmış ve Mele Mustafa Barzani öncülüğündeki Kürdistan Devrimi’ne katılmış.

Necar, “Bağdat’ta evden dışarı çıktığımızda Arapça konuşmak zorundaydık. Ancak evde de Kürtçe dışında başka dille konuşmamız kabul edilmiyordu” diyor.

Okul hayatı da başarılarla dolu olan Dr. Azad Necar, Musul Üniversitesi Tıp Bölümünü birincilikle bitiriyor. 1990’lı yıllarda İsveç’e göçeden Necar, doktorluğun yanı sıra kalp üzerine araştırmalarına ağırlık vermiş.

Le sallanî newetda pzîşke kurdeke birryar dedat bête swêd û lewê drêje be karî pzîşkî dedat, bellam wek xoy dellêt hemîşe arezûy lewe buwe ştî zortir lebarey dllewe bzanêt. Boye çwar sall dway çûnî bo ew wllate, dest be projey drustkirdnî dllî destkird dekat.

Zeki ve becerikli bir aile

Dr. Azad Necar, yaşları 90’ı geçen ve hâlâ hayatta olan okur-yazar bir anne ve babanın çocuğu. Necar’la birlikte dokuz çocuğu bulunan bu ailenin diğer tüm üyeleri de hayatlarında çeşitli başarılara imza atmış kişiler.

Dr. Azad Necar’ın bir kardeşi şuan İsveç’in tanınan beyin doktorlarından biri. Necar’ın babası ve annesi, onun daha küçüklükten beri kendini aşan işler yaptığını söylüyor ve ekliyor: “Ne olursa olsun, yapacağım dediğinde ona inanıyoruz.”

Kürt doktor da, “Babamın teşvikleri ve beni desteklemesi hayatta başarılı olmam için bana çok yardımcı oldu. Çünkü onun bana güvenini sarsmamak için elimden geleni yapıyordum” diyor.

Daha büyük projeler

Dr. Azad Necar, neredeyse hayatını adadığı bu projenin başarılı olması ve insanlığa bir hizmet sunmasının kendisini son derece mutlu ettiğini belirtiyor.

Elinde bu konuda başka bir projenin bulunduğunu belirten Necar, “Eğer bunu başarabilirsem tam bir devrim olur. Çünkü gerçekleşmesi halinde şuan uzmanların kalp hastalıklarına müdahalede uyguladığuı yöntem tamamıyla değişir. Aynı zamanda insanların yakalandığı birçok tehlikeli hastalık da önlenebilir” diyor.

Kürt doktor, “Projem hayata geçerse Kürdistan’da kalp hastalarının da bu imkandan rahatlıkla yararlanması için çalışacağım. Fakat tek sorun kalp değil, sağlık altyapısının da uygun olması gerekiyor. Ama yine de halkım için elimden geleni yapmaya çalışacağım” diyor.