Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Rusya'ya doğru yola çıktı

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un'un Rusya’ya yapacağı ziyaretin tarihi ile ilgili yerel ve uluslararası medyada yeni iddialar yer almaya devam ediyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Rusya'ya doğru yola çıktı

Güney Kore medyası, Kim Jong Un'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek üzere dün akşam Kuzey Kore'den Rusya'ya doğru trenle yola çıktığını bildirdi.

Euronews’ün aktardığına göre, Güney Kore'nin Chosun Ilbo gazetesi kimliği açıklanmayan hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberde, trenin dün akşam Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'dan ayrıldığı belirtildi.

Haberde, Kim Jong Un'un salı (yarın) günü Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşeceği bildirildi.

Yonhap haber ajansı ve diğer bazı medya kuruluşları da benzer haberler yayımladı.

Japon Kyodo haber ajansı Rus yetkililere dayandırdığı haberinde Kuzey Kore Lideri Kim'in muhtemelen özel treniyle Rusya'ya doğru yola çıktığını belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri geçen hafta, iş birliğini genişleten Kuzey Kore ve Rusya'nın bu ay liderleri düzeyinde bir toplantı düzenlediği istihbaratını paylaşmıştı.

Rusya'nın TASS haber ajansına göre toplantının yeri Rusya'nın doğusundaki Vladivostok kenti olacak. Putin, 2019 yılında Kim ile ilk kez Vladivostok kentinde bir araya gelmişti.

ABD'li yetkililere göre Putin, Ukrayna'nın karşı saldırısını etkisiz hale getirmeye ve uzun bir yıpratma savaşına girebileceğini göstermeye çalışırken Kuzey Kore'den daha fazla mühimmat arayışına girebilir.

Taraflar ne alıp verecek?

Analistler, Kuzey Kore'nin elinde Sovyet tasarımlarından oluşan ve Rus ordusuna büyük bir destek sağlayabilecek on milyonlarca top mermisi ve roket bulunduğunu söylüyor.

Kim'in bunun karşılığında, çok ihtiyaç duyduğu enerji ve gıda yardımı ile kıtalararası balistik füzeler, nükleer kapasiteli balistik füze denizaltıları ve askeri keşif uyduları da dahil olmak üzere gelişmiş silah teknolojileri isteyebileceği belirtiliyor.