Lahor Cengi seçimlere YNK’den farklı bir liste ile katılacak

YNK içinde Lahor Cengi’ye yakınlığı ile bilinen bir isim Cengi’nin Kürdistan Parlamento seçimlerine yeni ve ayrı bir liste ile gireceğini duyurdu.

Lahor Cengi seçimlere YNK’den farklı bir liste ile katılacak

YNK içinde Lahor Cengi’ye yakınlığı ile bilinen bir isim,  “Lahor Cengi’nin özel bir durumu var.  Sorunlar çözülmedi ve tek bir yol kaldı ayrı bir liste ile seçimlere katılmak. Şu ana değin hangi isimle seçimlere katılacağı belli değil. YNK adını taşıyan bir liste ile girmesi durumunda sorun yaşaya bilir. Irak mahkemeleri listeyi ret ede bilir. Bunun için YNK-Irak gibi bir isim düşünülüyor. Veya bu sorun çıkarırsa başka bir isim. Süreç içinde netleşecek” dedi.

Aynı kaynak: “Lahor Cengi’nin ayrı bir partisi ve listesi olacak fakat sistem ve partinin-listenin ismi gibi konular hala açıklanmış değil” diyerek Cengi’nin ayrı bir oluşuma gitmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Kaynak “Yani parti ve liste elbette ki YNK’nin şimdiki durumu ile rekabet edecek, toplumun büyük bölümü bizimle, YNK içindeki durumdan memnun olmayanlar bizimle, bazıları kendi durumunu açık ortaya koydu bazıları ise bunu yapamadı ve YNK içinde kaldılar. Bu yeni liste ile hepsi toplanmış olacak” dedi.

Lahor Cengi çalışmalarını daha gizli yürütüyor

BasNews’in Soranca bölümünde yayınlanan ve  adının açıklanmasını istemediği kaynağa dayandırdığı bu haber zaten uzun zamandır Süleymaniye siyasi çevrelerinin tartıştığı bir konu. Lahor Cengi bazı taraftarlarının YNK tarafından öldürülmesi, eşine ve korumalarına gündüz gözü ile YNK silahlı güçleri tarafından yapılan saldırıdan sonra biraz geri çekilmiş gibi görünüyordu. Hatta Bafil Talabani’nin yakın çevresinin “onun ölümle korkuttum, sustu” dediği belirtiliyor. Fakat Lahor Cengi’nin geri adım atmadığı sadece çalışmalarını daha gizli halde yürüttüğü belirtiliyor.

YNK Kürdistan Parlamento seçimlerinin yapılmasını engellemek için uzun zamandır uğraşıyor.  Çünkü ciddi bir oy kaybı yaşayacağını düşünüyor. YNK geçen seçimlerde de birçok ilçede birinciliği kaybetmişti. Bu seçimde vekil sayısının yarı yarıya azalması bekleniyor. Geçen defaki yenilgi her şeye rağmen KDP’nin ortak hükümet kurma önerisi ile bertaraf edildi. Fakat YNK geçen zaman içinde toplanmak yerine daha kötü yönetilir hale geldi.

Süleymaniye’de gerginlik yükselebilir

8 Temmuz 2021 tarihinde istihbarat yönetimlerini değiştirme üzerinde yaşanan tartışma sonucu YNK eşbaşkanları ve kuzenler Lahor Cengi ve Bafıl Talabani kılıçları çekti.  O tarihten bu yana sular durulmadı.
YNK’nin önemli isimleri Mela Bahtiyar, Kosret Resul gibi isimler Bafıl Talabani tarafından susturuldu. Şu anda YNK ruh sağlığı YNK tabanı ve Süleymaniyeliler tarafından tartışılan Bafıl Talabin tarafından mafya vari yöntemlerle yönetiliyor.
Ayrıca Süleymaniye bütçesi de kötü kullanılıyor, yolsuzluk, gümrük gelirlerinin gaspı vb. nedenlerden dolayı halka hizmet gitmiyor.

PKK’de bu bulanık ortamdan faydalanıyor. Bir yandan taraflarla ayrı ayrı görüşüp taviz alıyor, öte yandan da halkı örgütlüyor.
Bu karışık ortamda Lahor Cengi’nin seçime ayrı bir liste ile girmesi demek Bafıl Talabani’nin sert ve şiddet dolu yöntemlerini devam ettirmesi ve cinayetlerin devam etmesi olabilir.
Yani önümüzdeki günlerde Süleymaniye’yi zor günler bekliyor.