Lahur Şeyh Cengi’den ihraçla ilgili mektup: Reddediyorum

Lahur Şeyh Cengi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanlık Konseyi'ne, eşbaşkanlık yetkilerini kullanmaya karar verdiğini ve partiden ihraç edildiğini reddettiğini belirten bir mektup yazdı.

Lahur Şeyh Cengi’den ihraçla ilgili mektup: Reddediyorum

Rûdaw'ın KYB yetkililerinden edindiği bilgiye göre, KYB Eşbaşkanı Lahur Şeyh Cengi bugün KYB Başkanlık Konseyi’ne bir mektup göndererek, 2 Kasım'da kendisinin ve diğer 3 parti üyesinin ihraç edilmesi dahil olmak üzere alınan tüm kararları reddetti.

“Tüm bu kararları reddediyorum”

Edinilen bilgilere göre, Lahur Şeyh Cengi'nin üç bölümden oluşan metni bugün KYB yönetimine ulaştı.

İlk paragrafta Şeyh Cengi, "Benim ve arkadaşlarımla ilgili tüm bu kararları reddediyorum, çünkü bunlar etik değil ve resmi başkanlık toplantısının dışında verildi” ifadelerini not düştü.

İkinci bölümde ise Lahur Şeyh Cengi, yetkilerini yeniden kullanacağını belirterek "Birliğimizin onurunu korumak için ... Yönetim Kurulu toplantısına kadar Bafıl'e geçici olarak devrettiğim tüm yürütme yetkilerimi, kurallara uyulmaması nedeniyle kullanmaya karar verdim" dedi.

Son kısımda ise Şeyh Cengi, kararlarının KYB'nin tüm organlarına gönderilmesini talebinde bulundu.

Lahur Şeyh Cengi'nin KYB Başkanlık Konseyi'ne ilettiği mektubu

Ne olmuştu?

KYB 2 Kasım’da Yüksek Meclis Üyeleri Ala Talabani, Jino Muhammed ve Şaduman Mela Salih ile birlikte Lahur Şeyh Cengi'nin ihraç edilmesine ve Aras Şeyh Cengi'nin parti üyeliğinin askıya alınmasına karar vermişti.

8 Temmuz 2021'de KYB eşbaşkanları Bafıl Talabani ile Lahur Şeyh Cengi arasındaki gerginlik iyice belirginleşmiş, Bafıl Talabani İstihbarat ve Terörle Mücadele Dairesi başkanlarını görevden almıştı.

Şeyh Cengi aynı zamanda KYB eşbaşkanlığından alınmıştı, yetkilerine son verilmişti.

KYB’deki zehirlenme iddiaları

KYB’de zehirlenme olayları yaşanmış, partinin eşbaşkanı Bafıl Talabani’nin ardından KYB’nin üst düzey yöneticilerinden Mele Bahtiyar ve diğer bazı parti yöneticilerine yönelik "zehir" yolu ile suikast düzenlendiği ortaya çıkmıştı.