Lavrov Ankara’da! Çavuşoğlu’ndan ‘Suriye ile normalleşme’ mesajı…

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ankara’ya resmi ziyarette bulunuyor. Lavrov ile Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bir araya geldi.

Lavrov Ankara’da! Çavuşoğlu’ndan ‘Suriye ile normalleşme’ mesajı…

Görüşmenin ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov  ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, Ankara'nın Suriye konusundaki diyaloğun “şeffaf ve açık” bir şekilde devam etmesini umduğunu söyledi ve Lavrov ile yaklaşan Suriye konulu dörtlü görüşmeyi ele aldıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşının uluslararası hukuk temelinde bir an önce sona ermesine destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:

"Ukrayna konusu bölgesel konular içinde ağırlıklı bir konuydu. Bir yılı aşkın süredir devam eden savaş tüm dünyaya zarar vermeyi sürdürüyor. Savaşın uluslararası hukuk temelinde ve müzakerelerle sona ermesi beklentimizi bir kere daha vurguladık. Biz her iki tarafla da görüşerek sorunun çözümü için gayret gösteriyoruz.

Tahıl koridoru, diyalog ve müzakerenin sonuç verdiğinin bir kanıtı. Anlaşmanın devam etmesine önem veriyoruz. Bu aynı zamanda dünya gıda krizinin azaltılması bakımından da önem arz ediyor. Rus tahılı ve ihracatının önündeki engellerin de kaldırılması gerektiği konusunda mutabıkız. Bu engellerin kaldırılması için gayretleri destekliyoruz.

(Suriye ile ilişkilerin normalleşme süreci) Moskova’da her ülke tutumunu ve görüşlerini açık bir şekilde dile getirdi. Bu sürecin şeffaf bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Diyaloğun devam etmesi gerekiyor, istişarelerin yoğunlaştırılarak devam etmesinde fayda var. Dörtlü dışişleri bakanları toplantısının ne zaman olacağını da bugün değerlendirdik.

“Enerji işbirliği konularını ele aldık”

Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda ortak bir irademiz var. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali dahil olmak üzere, enerji işbirliği konularını ele aldık. Santralin açılışının ilk etabı 27 Nisan'da olacak."

Lavrov: Suriye meselesine büyük yer ayırdık

Bakan Lavrov'un açıklamaları da özetle şöyle:

"Bu ziyaret Mart ayında gerçekleştirilecekti ancak maalesef Türkiye senenin başında benzeri olmayan bir depremle karşılaştı. Türkiye’ye yardım elini uzatan ilk ülkelerden biri olduk. Bizde de Türkiye'deki gibi 'kara gün dostu' tabiri var ve biz de Türk dostlarımızın her zaman yanında olmaya çalışıyoruz.

Akkuyu'nun inşası Türkiye'nin enerji güvenliğini güçlendirecektir. 27 Nisan'da santralin birinci blokuna nükleer enerji sevk etmiş olacağız.

Özellikle Suriye meselesine ciddi yer ayırdık. Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler Rusya aracılığıyla normalleşiyor. Mart ve Nisan ayında istihbarat başkanları toplandılar daha sonra Moskova’dan bakan yardımcıları seviyesinde dörtlü toplantı yapıldı. 

“Rusya'yı yendikten sonra sıra Çin'e gelecek”

Ukrayna konusunda batının yapıcı olmayan bir gündemi var. Hedeflerini Rusya'yı sahada yenmek olarak açıkladılar. Bağımsız, egemen politika yürüten ülkelere karşı faaliyetlerde bulunuyorlar. Rusya'yı yendikten sonra sıra Çin'e gelecek. Kendi ulusal çıkarlarını koruyan her ülkeyi sindirmeye çalışıyorlar. ABD çıkarlarına tabii olmalarını istiyorlar.

"Amerika hegemon olmak istiyor. Herkese kendi tutumunu empoze ediyor ve yeni bir dünya düzeni kurmaya çalışıyor. Fakat Rusya dünya ülkelerinin ekseriyetiyle beraber bu yeni dünya düzeninin BM şartlarına dayalı bir düzen olmasını istiyor. Ancak kurulu düzen BM şartlarını açıkça ihlal ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Gutteres’la tahıl anlaşmasını görüştük. Bu bir paket anlaşmaydı. Hem Ukrayna tahılı hem Rusya gübre ürünelerini ilgilendiren bir anlaşmaydı. Fakat Ukrayna tahılı bölümü uygulanıyor. Bu tahılların aslan payı ciddi indirimlerle Avrupa’ya sevk ediliyor. Avrupa’da da üreticilere çeşitli sorunlar çıkartıyorlar. Tartışmalara yol açtı bu durum. Aslında Karadeniz girişiminin Ukrayna kısmı Ukrayna tahıllarının sevkiyatıyla sınırlandı. İmtiyazlı bir şekilde sevk ediliyor. Fakir olan gerçekten ihtiyacı olan ülkeler insani yardıma muhtaç olan ülkeler bu tahılların sadece yüzde 3’ünü alabiliyor. Anlaşmanın Rusya’yı ilgilendiren kısmı, uygulanmıyor. BM Genel Sekreteri Sayın Guterres sürekli çağrılarda bulunuyor Batı ülkelerine fakat onlar buna hiçbir karşılık vermiyor.”