Libya Ulusal Ordusu'ndan Türkiye'ye karşı seferberlik ilanı

Türkiye destekli Trablus hükümetini devirmek için Nisan ayından beri saldırı düzenleyen Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu, Türkiye ile artan gerginlik üzerine seferberlik ilan etti.

Libya Ulusal Ordusu'ndan Türkiye'ye karşı seferberlik ilanı

Türkiye destekli Trablus hükümetini devirmek için Nisan ayından beri saldırı düzenleyen Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu, Türkiye ile artan gerginlik üzerine seferberlik ilan etti.

Seferberlik ilanı, Libya Ulusal Ordusu'nun Türkiye'ye ait sivil uçak ve gemilerin Libya'ya ve ayrılışlarına izin vermeyeceklerini açıklamasından sonra geldi.

Türkiye ile gerginlik hafta sonunda Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti'ne (UBH) bağlı güçlerin başkentin güneyindeki stratejik Giryan kentini yeniden ele geçirmesiyle daha da artmıştı.

Libya Ulusal Ordusu, Türkiye'nin Trablus hükümetine başta dron ve zırhlı araç olmak üzere her türlü silah desteğini sağlamakla suçluyor.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada uluslararası anlaşmalar gereği Trablus hükümetinin taleplerini yerine getirdiklerini ifade etmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Osaka’da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi sonuç değerlendirmesi sırasında Hafter güçlerinin Türkiye'ye yönelik tehditleri ile ilgili olarak, “Tarafımıza yöneltilebilecek her türlü tehdit ve düşmanca hareketlere karşı tedbirimizi aldığımız bilinmelidir” dedi.

Bu arada Libya'nın doğusunda altı Türkiye vatandaşının Hafter güçlerince tutuklandığı belirtildi. Ancak Hafter'in ofisinden yapılan açıklamada tutuklama hakkında bilgileri olmadığını belirtirken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda altı Türk vatandaşının tutuklanmasına sert tepki gösterdi:

“Altı Türk vatandaşının Hafter'in militan güçlerince tutuklanması eşkıyalık ve korsanlıktır. Vatandaşlarımızın hemen serbest bırakılmalarını umuyoruz. Aksi halde Hafter unsurları yasal hedeflerimiz haline gelecektir”

Nisan ayından itibaren sürekli ilerleme kaydederek Trablus'un kapılarına dayanan Hafter güçlerinin ilk kez Giryan'ı kaybetmesinin ardından Libya Ulusal Ordusu Trablus Mitiga Uluslararası Havaalanı'nı bombaladı. Hafter güçleri bombardımanda bir Türk dronunun imha edildiğini açıkladı.

Bombardımandan sonra bir süre kapatılan havaalanı daha sonra yeniden açıldı.

Türkiye'ye yönelik yaptırımlarını daha da artıran Hafter güçleri Libya topraklarında Türk firmalarının faaliyet göstermelerini, Türk ürünlerinin ithalatını ve hatta Türk sembollerinin kullanılmasını da yasakladığını duyurdu.