Macaristan Ulusal Meclisi Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladı

Macaristan Ulusal Meclisi, Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini 6’ya karşı 182 oyla kabul etti. Meclis, İsveç’in üyeliğini ileri bir tarihte gündeme alacakğı bildirildi.

Macaristan Ulusal Meclisi Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladı

Macaristan Ulusal Meclisi Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini onayladı.

NATO üyesi 29 ülkenin meclislerinden onay alan Finlandiya, bugün de Macar meclisinden gereken desteği aldı.

Macaristan Ulusal Meclisinde Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği 6’ya karşı 182 oyla mecliste kabul edildi.

Finlandiya'nın NATO'ya üye olabilmek için son olarak Türkiye Meclisinden de onay alması gerekiyor.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusunun kabul edilmesi için 30 NATO ülkesinin onay vermesi gerekiyor. 

Söz konusu onayı henüz vermeyen ülkelerden Türkiye, Finlandiya'nın üyeliğine yeşil ışık yakarken, hem Türkiye hem Macaristan İsveç'in üyelik başvurusunu ileri bir tarihte gündemine alacak.

Macaristan Meclisi, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerini görüşmeye 1 Mart 2023'te başlamıştı. Türkiye gibi İsveç'in NATO üyelik başvurusunu henüz onaylamayan Macaristan'ın Devlet Bakanı Gergely Gulyas, 9 Mart'ta bir açıklama yaparak Macaristan Ulusal Meclisi'nin İsveç ve Finlandiya'ya yolladığı heyetin dönmesinin ardından yapacağı görüşme sonrası hükümetin bu iki ülkenin NATO üyeliğiyle ilgili karar vereceğini duyurmuştu.

İsveç'te ırkçı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemlerinin ardından askıya alınan görüşmeler hakkında 27 Şubat'ta açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "İsveç Finlandiya ile daimi mekanizmanın üçüncü toplantısı 9 Mart'ta düzenlenecek" diyerek üç ülke arasındaki görüşmelerin devam edeceğini duyurmuştu.