Mahabad’da göstericiler birçok devlet kurumunu ateşe verdi

Mahabad’da göstericiler, İran güvenlik güçlerinin şiddetine misilleme olarak bazı devlet daire ve kurumlarını ateşe verdi.

Mahabad’da göstericiler birçok devlet kurumunu ateşe verdi

Dün gece Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) Mahabad kentine bağlı Pıştepi Mahallesi’ndeki gösterilerde öldürülen 35 yaşındaki İsmail Mevlüdi’nin toprağa verilmesinin ardından bu sabah kentte protesto gösterileri düzenlendi.

Protestolar kapsamında grev yapıldı, kentte dükkan ve iş yerleri açılmadı.

Protestocular, aralarında kaymakamlık, hükümete yakın bir yardım kuruluşu, finans ofisi, birkaç banka ve Devrim Muhafızlarına ait bir mağazayı ateşe verdi.

Yerel kaynaklar, İran güçlerinin göstericilere ateş açıtığını ve göstericilerin de taşlarla karşılık verdiğini aktardı.

Rûdaw’ın Mahabad’daki bir hastaneden edindiği bilgilere göre, dün geceki gösterilerde bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi de ağır yaralı. Aynı şeklide 16 kişi de çeşitli silahlarla yaralandı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, göstericilerin "Şehitler ölmez" sloganıyla İsmail'in cenazesini şehirdeki bir camiye götürdüğü görüldü.

Mevlüdi’nin cenazesi dini törenlerin ardından Mahabad'daki Budağ Sultan Mezarlığı'na defnedildi.

İran güçlerinin taziyeye katılmak isteyenleri gidenleri dağıtmak için dün gece öldürülen gencin evine baskın düzenlediği öğrenildi.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün bildirdiğine göre, Sine’de dün akşam gerçekleştirilen gösterilerde de Muhammed Şeriati adlı 21 yaşındaki genç İran güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldü.  

Rojhılat’taki yerel kaynaklara göre, dün gece Kirmaşan, Urmiye, Sine, Mahabad, İlam, Bokan, Saqiz, Kameran, Kasrı Şirin, Xurremava, Brucerd, Meriwan, Qurva ve diğer birçok yerde gösteriler düzenlendi.

Bir çok kentte gösterciciler Kürdistan bayrağı taşıdı. Kasrı Şidin de de bir banka ateşe verildi.